Domů     Vesmír
České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj řešící stravování ve vesmíru
Jan Nováček 17.6.2022

Přidají Češi svou ruku k dílu při meziplanetárním osidlování? Podnikatel a vizionář Jakub Krejčík, zakladatel společnosti Heaven Labs, která přinesla na trh funkční potraviny pod značkou Mana, a jeho tým zúročili své dlouholeté zkušenosti i vědecké poznatky v oblasti stravování.

Založil nový startup Rocket Lunch Inc se sídlem v Texasu, aby vyvinuli pro americkou vesmírnou organizaci NASA speciální přístroj „Bistromathic“. Jeho cílem je komplexně zajistit jídlo pro čtyřčlennou posádku po dobu tří let na připravované misi Artemis, jejíž realizace se plánuje v roce 2025..

Prvním krokem na dlouhé cestě, která má vést až ke stravování na lunárním povrchu, byla spolupráce s českým projektem Hydronaut, k níž došlo ve třetím roce fungování firmy Heaven Labs. Tvůrce Hydronauta Matyáš Šanda tehdy přišel s nápadem realizovat pobyt na základně pod vodní hladinou, která simuluje pobyt ve vesmíru, a oslovil Jakuba Krejčíka s návrhem zajistit stravování posádky prostřednictvím Many.

„Během dalšího fungování naší společnosti jsme řešili kompatibilitu našeho produktu pro jednotlivé trhy nejen v Evropě, ale i v Americe či Asii. Začali jsme se učit, jak výrobek vytvořit tak, aby byl co nejvíce univerzální pro celou planetu z pohledu nutričního složení, balení, legislativy a regulátorů trhu…

A v určitou dobu jsem začal pracovat na tom, že chci, aby Mana byla kompatibilní i s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS,“ přibližuje Krejčík další vývoj.

Všechny dílky skládačky, které vizionář a jeho tým posbírali v uplynulých letech, do sebe perfektně zapadly, když na počátku roku 2021 vypsala NASA v rámci plánované mise Artemis takzvané Centennial Challenges, tedy „Výzvy století“.

„V ten moment jsem věděl, že je to přesně to, na co jsme čekali,“ popisuje Krejčík impuls, který zažehl nadšení vedoucí k usilovné práci na unikátním projektu vesmírného stravování.

Kvůli projektu pro NASA se Jakub Krejčík a jeho tým rozhodli navrhnout unikátní technologii, která bude schopná vydávat jídlo pro 4člennou posádku po dobu 3 let. Splnit přitom musí tisíce parametrů.

„Přístroj nesmí být poruchový, musí být vyřešené čištění, vibrace, zvuk, teplota, nutriční složení, počet kalorií na den, musí odpovídat prostorově i váhově,“ vyjmenovává některé z mnoha kritérií Jakub Krejčík.

Jeho cílem tedy není dodat pouze „náplň“, ale především zkonstruovat onen hardware, jenž bude schopný z prášku, oleje a vody vytvořit hotové jídlo, navíc v žádoucí textuře. Je to obrovská výzva, ale jelikož s vytvářením vlastních technologií se Krejčíkova firma setkala již v minulosti, má své kroky na co navazovat.

Přístroj Bistromathic, který má zajistit stravování astronautů ve vesmíru, by měl být schopen připravit produkty ve třech kategoriích: liquid (např. káva, čaj, MANA), semi-liquid (produkt tuhé struktury bez textury, např. bramborová kaše) i solid, což je texturovaná potravina, například mleté maso.

„Tím, že už máme za sebou rok vývoje ManaBurgeru, tato zkušenost nám přinesla vizi, že jsme schopni něco takového udělat. Víme, jak vypadá produkt na výstupu, jak se chová, jaké má parametry,“ popisuje Krejčík další ze série know-how, která jim uplynulá léta přinesla a nyní je chtějí zúročit v ambiciózním projektu.

Stojí před nimi ovšem důležitý úkol: miniaturizovat existující technologie, aby se vešly do vytyčeného prostoru na palubě raketoplánu Starship, kterou nyní dokončuje společnost SpaceX. „Musíme technologii inovovat natolik, že zmenšíme již fungující výrobní linky,“ vysvětluje.

Linky, které mají v současnosti 15–20 metrů, by se měly vejít do dvou metrů krychlových.

Laicky si lze hlavní technologii přístroje představit jako 170 centimetrů vysoký hi-tech automat typu kávovar.

Na stisknutí tlačítka dojde k automatickému dávkování z konkrétního zdroje, který sérií fyzikálních procesů vyrobí finální produkt. Přístroj sám obohatí připravenou směs vodou, zahřeje, bude mít zautomatizované techniky míchání, mixování, řezání, hnětení, formování, chlazení, obohacování v určitých fázích…

„V zásadě je to jako vaření, kde také potřebujete udržet přesný postup. Všechny procesy mají svůj čas, místo, množství. Pak teprve může vzniknout finální produkt,“ přibližuje Krejčík a doplňuje, že výsledek bude vizuálně a chuťově srovnatelný s klasickými jídly – výsledkem mohou být masové kuličky, bramborová kaše a další jídla, která však budou nutričně vyvážená a výživově komplexní.

Více než půl roku připravoval Jakub Krejčík a R&D tým Many první přípravnou fázi projektu pro NASA. V březnu založil nový startup Rocket Lunch Inc a koncem roku NASA oznámila, že s navrženým řešením „Bistromathic“ získali kontrakt za předložené řešení a jdou do 2. fáze.

Nyní mají před sebou náročnější část, kterou je samotné sestavení prototypu. „Možnost stavby prototypu jsme získali jako jedna z 18 firem světa s cílem představení funkčního prototypu začátkem roku 2023. Nastavili jsme cestu a míříme do fáze, kdy chceme své vize realizovat,“ netají se český podnikatel vysoce nastavenou laťkou.

Štítky:
Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1 miliSievertu (mSv) ionizujícího záření. Dalších přibližně 6,1 mSv za rok načerpá tím, že chodí k lékaři, jí, pije, dýchá a funguje ve světě, ve kterém […]
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
Zatímco přivrácená strana Měsíce byla lidmi prozkoumána do detailu, ta druhá, odvrácená lidstvu dlouho unikala. To nyní změnila čínská sonda, Čchang-e 6, která na ní přistála a nasbírala na ní vzorky hornin, které nyní doputovaly zpět na Zemi. Měsíc, věčný souputník naší Země je s ní v takzvané vázané rotaci. Což znamená, že je k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz