České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj řešící stravování ve vesmíru

Přidají Češi svou ruku k dílu při meziplanetárním osidlování? Podnikatel a vizionář Jakub Krejčík, zakladatel společnosti Heaven Labs, která přinesla na trh funkční potraviny pod značkou Mana, a jeho tým zúročili své dlouholeté zkušenosti i vědecké poznatky v oblasti stravování.

Založil nový startup Rocket Lunch Inc se sídlem v Texasu, aby vyvinuli pro americkou vesmírnou organizaci NASA speciální přístroj „Bistromathic“. Jeho cílem je komplexně zajistit jídlo pro čtyřčlennou posádku po dobu tří let na připravované misi Artemis, jejíž realizace se plánuje v roce 2025.

Prvním krokem na dlouhé cestě, která má vést až ke stravování na lunárním povrchu, byla spolupráce s českým projektem Hydronaut, k níž došlo ve třetím roce fungování firmy Heaven Labs. Tvůrce Hydronauta Matyáš Šanda tehdy přišel s nápadem realizovat pobyt na základně pod vodní hladinou, která simuluje pobyt ve vesmíru, a oslovil Jakuba Krejčíka s návrhem zajistit stravování posádky prostřednictvím Many.

„Během dalšího fungování naší společnosti jsme řešili kompatibilitu našeho produktu pro jednotlivé trhy nejen v Evropě, ale i v Americe či Asii. Začali jsme se učit, jak výrobek vytvořit tak, aby byl co nejvíce univerzální pro celou planetu z pohledu nutričního složení, balení, legislativy a regulátorů trhu… A v určitou dobu jsem začal pracovat na tom, že chci, aby Mana byla kompatibilní i s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS,“ přibližuje Krejčík další vývoj.

Všechny dílky skládačky, které vizionář a jeho tým posbírali v uplynulých letech, do sebe perfektně zapadly, když na počátku roku 2021 vypsala NASA v rámci plánované mise Artemis takzvané Centennial Challenges, tedy „Výzvy století“. „V ten moment jsem věděl, že je to přesně to, na co jsme čekali,“ popisuje Krejčík impuls, který zažehl nadšení vedoucí k usilovné práci na unikátním projektu vesmírného stravování.

Kvůli projektu pro NASA se Jakub Krejčík a jeho tým rozhodli navrhnout unikátní technologii, která bude schopná vydávat jídlo pro 4člennou posádku po dobu 3 let. Splnit přitom musí tisíce parametrů.

„Přístroj nesmí být poruchový, musí být vyřešené čištění, vibrace, zvuk, teplota, nutriční složení, počet kalorií na den, musí odpovídat prostorově i váhově,“ vyjmenovává některé z mnoha kritérií Jakub Krejčík.

Jeho cílem tedy není dodat pouze „náplň“, ale především zkonstruovat onen hardware, jenž bude schopný z prášku, oleje a vody vytvořit hotové jídlo, navíc v žádoucí textuře. Je to obrovská výzva, ale jelikož s vytvářením vlastních technologií se Krejčíkova firma setkala již v minulosti, má své kroky na co navazovat.

Přístroj Bistromathic, který má zajistit stravování astronautů ve vesmíru, by měl být schopen připravit produkty ve třech kategoriích: liquid (např. káva, čaj, MANA), semi-liquid (produkt tuhé struktury bez textury, např.

bramborová kaše) i solid, což je texturovaná potravina, například mleté maso. „Tím, že už máme za sebou rok vývoje ManaBurgeru, tato zkušenost nám přinesla vizi, že jsme schopni něco takového udělat.

Víme, jak vypadá produkt na výstupu, jak se chová, jaké má parametry,“ popisuje Krejčík další ze série know-how, která jim uplynulá léta přinesla a nyní je chtějí zúročit v ambiciózním projektu. Stojí před nimi ovšem důležitý úkol: miniaturizovat existující technologie, aby se vešly do vytyčeného prostoru na palubě raketoplánu Starship, kterou nyní dokončuje společnost SpaceX.

„Musíme technologii inovovat natolik, že zmenšíme již fungující výrobní linky,“ vysvětluje. Linky, které mají v současnosti 15–20 metrů, by se měly vejít do dvou metrů krychlových. Laicky si lze hlavní technologii přístroje představit jako 170 centimetrů vysoký hi-tech automat typu kávovar.

Na stisknutí tlačítka dojde k automatickému dávkování z konkrétního zdroje, který sérií fyzikálních procesů vyrobí finální produkt. Přístroj sám obohatí připravenou směs vodou, zahřeje, bude mít zautomatizované techniky míchání, mixování, řezání, hnětení, formování, chlazení, obohacování v určitých fázích… „V zásadě je to jako vaření, kde také potřebujete udržet přesný postup.

Všechny procesy mají svůj čas, místo, množství. Pak teprve může vzniknout finální produkt,“ přibližuje Krejčík a doplňuje, že výsledek bude vizuálně a chuťově srovnatelný s klasickými jídly – výsledkem mohou být masové kuličky, bramborová kaše a další jídla, která však budou nutričně vyvážená a výživově komplexní.

Více než půl roku připravoval Jakub Krejčík a R&D tým Many první přípravnou fázi projektu pro NASA. V březnu založil nový startup Rocket Lunch Inc a koncem roku NASA oznámila, že s navrženým řešením „Bistromathic“ získali kontrakt za předložené řešení a jdou do 2. fáze.

Nyní mají před sebou náročnější část, kterou je samotné sestavení prototypu. „Možnost stavby prototypu jsme získali jako jedna z 18 firem světa s cílem představení funkčního prototypu začátkem roku 2023.

Nastavili jsme cestu a míříme do fáze, kdy chceme své vize realizovat,“ netají se český podnikatel vysoce nastavenou laťkou.

Rubriky:  Vesmír
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
reklama

Související články

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní...

Věčná debata o prospěšnosti alkoholu má další kapitolu. Sepsali ji vědci...

Kosmická pavučina: astronomové...

Nová pozorování získaná radioteleskopem ALMA astronomům umožnila odhalit...

České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj...

Přidají Češi svou ruku k dílu při meziplanetárním osidlování?...

Rusko touží po vlastní vesmírné...

Rusko si již několik let pohrává s myšlenkou vybudovat vlastní...

Obličej náhledem do duše

Neskrývané posuzování člověka výhradně podle vzhledu bývá ze společenského hlediska...

Kdo je dneska vlastně zdravý?

Na jedné straně 5-8 nových dětských pacientů za rok s očním nádorem...

Kterak metr poslal sáhy do...

Dálniční ukazatel jasně říká, že z Prahy do Plzně je to po dálnici 92...

Junk food je smrtelná past

Je plný „éček“, aby vydržel a chutnal. Může ale také zkazit život, nebo...

Světový den ginu se blíží

V sobotu 11. června si vyznavači vůně a chutí jalovce připomenou...

Úžasní hlavonožci: Konkurenti...

Chobotnice se rozmnožují až na konci života. Poslední dny tráví staráním se o...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jeden ze tří českých účastníků vylodění v Normandii přežil ve vraku

Jeden ze tří českých účastníků...

„Zapnout motory,“ zavelí kapitán. Konečně…Vlny v Lamanšském průlivu si pohrávají...
Proč se Francouzi báli papírových peněz jako čert kříže?

Proč se Francouzi báli papírových...

„Dosáhnete obrovských zisků ze zámořských obchodů,“ slibuje John Law celému...
První filmová superstar se otráví jedem na mravence!

První filmová superstar se...

Zesláblá postava světlovlasé Florence Lawrenceové se plouží po pokoji,...
Stáli za útokem na Košice Sověti?

Stáli za útokem na Košice Sověti?

Nad Košicemi, tehdy součásti Maďarského království, krouží 26. června 1941 hodinu...
Ford Fordor Deluxe Sedan: Auto, ve kterém skončili Bonnie a Clyde

Ford Fordor Deluxe Sedan: Auto, ve...

Vidí na silnici porouchaný náklaďáček. Musí zpomalit, ale v tu chvíli...
10 věcí, které jste nevěděli o… Williamu Shakespearovi

10 věcí, které jste nevěděli o…...

1. Šmelinář a neplatič daní Oplývá vlastnostmi, které by do něj na první...
Bombardování Nitry: Šlo o pomstu za neúčast v SNP?

Bombardování Nitry: Šlo o pomstu...

Do německé kapitulace už nechybí ani čtrnáct dní, přesto se obyvatelé...
Záhadná smrt studentky v červených šatech

Záhadná smrt studentky v...

Dvaadvacetiletá Betsy studuje na Pensylvánské univerzitě teprve pár...
3 premiéři na mušce: Oblíbeného státníka zavraždí v centru Stockholmu

3 premiéři na mušce: Oblíbeného...

Švédsko patří mezi nejbezpečnější státy světa. Své o tom ví, také předseda vlády...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.