Domů     Medicína
Unikátní „biobox“ byl uveden do provozu
Dagmar Garciová 8.2.2022

Fakultní nemocnice Bulovka (FNB) zahájila provoz nově zrekonstruované jednotky intenzivní péče (JIP) na Klinice infekčních nemocí, jejíž součástí je nejmodernější izolační zařízení určené pro pacienty s vysoce nakažlivou nemocí, tzv. biobox.

Bulovka se tak stala jedinou nemocnicí v České republice, která v civilním sektoru disponuje zcela unikátním izolačním prostorem vybaveným nejmodernějšími přístroji.

Lůžko v režimu BSL 3 bude v běžném provozu využíváno pacienty s infekčními nemocemi, kteří potřebují intenzivní péči. V případě nutnosti lze tento prostor hermeticky uzavřít a hospitalizovat zde pacienta s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu.

Stávající dva bioboxy zůstávají i nadále připraveny pro hospitalizaci pacientů, kteří měli rizikový kontakt s vysoce nebezpečnou nákazou, ovšem nevyžadují intenzivní péči,“ řekla primářka Kliniky infekčních nemocí MUDr. Hana Roháčová, Ph.D.

Biobox se začlenil do plánů na rekonstrukci jednotky intenzivní péče Kliniky infekčních nemocí, jejíž součástí je dalších pět lůžek. Tato lůžka sice nejsou vedena v režimu BSL 3, nicméně se k hospitalizovaným pacientům přistupuje rovněž s vysokou mírou obezřetnosti a za přísných hygienických podmínek.

O vybudování takto vybaveného bioboxu s možností intenzivní péče v plném rozsahu usilovala Fakultní nemocnice Bulovka několik let. Projekt se nakonec podařilo schválit na konci roku 2019 díky přiznání statutu Centra specializované péče pro izolaci pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc,“ řekl při zahájení provozu bioboxu ředitel FNB Mgr. Jan Kvaček.

Foto: FN Bulovka – TZ

Lůžko je vybaveno moderními přístroji, které zajišťují sledování fyziologických funkcí pacienta – monitory životních funkcí, lineárními dávkovači, ventilátorem k plicní ventilaci, EKG, defibrilátorem, zvlhčovačem plicních cest a dalšími.

Biobox navíc disponuje komorou vybavenou dekontaminační sprchou, kde si ošetřující personál po bezprostředním opuštění zařízení provádí oplach ochranného oděvu vodou s příměsí Persterilu, dezinfekčního přípravku s aktivní složkou kyseliny peroxyoctové.

Tím se eliminuje možná nežádoucí nákaza personálu od hospitalizovaného rizikového pacienta. Oplach je možný pouze za přísných hygienických podmínek, kdy oplachová voda odteče nerezovým odpadem do dekontaminační jednotky, kde se dále vysterilizuje a „převaří“.

Prostor bioboxu disponuje rovněž autonomní vzduchotechnikou, parním sterilizátorem, kamerovým systémem, dorozumívacím zařízením personálu s pacientem či jednotkou pro demineralizaci vody.

Při příjmu pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou chorobu se přes počítačovou jednotku přepne prostor bioboxu do podtlakového režimu, aby bylo zabráněno proudění vzduchu ven z místnosti. V této fázi k pacientovi přichází ošetřující personál, který je oblečen ve speciálním ochranném obleku.

Po sérii nutných vyšetření, zajištění všech životních funkcí a stabilizaci pacienta odchází personál přes dekontaminační místnost ven z prostoru bioboxu.

Foto: FN Bulovka – TZ

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz