Domů     Medicína
Prasečí srdce pro lidi? Zatím stále jen poslední možnost
Pavel Polcar 13.1.2022
Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

První transplantace geneticky pozměněného prasečího srdce umírajícímu člověku na světě je skutečným mezníkem v lékařské vědě. Operace a přístup v širším měřítku však vyvolává značné bezpečnostní a etické obavy.

Vysoce experimentální operace byla provedena začátkem roku v americkém městě Baltimore ve státu Maryland a trvala osm hodin, přičemž několik dní po ní se pacient stále cítí, dle vyjádření lékařů, dobře. Přesto je ale ještě brzy hovořit o tom, zda byl zákrok úspěšný, či nikoliv.

Xenotransplantace, jak se úkon, kdy je lidský orgán nahrazen orgánem jiného živočišného druhu, nazývá, je podle odborníků nadějí pro budoucí medicínu. Bez genetických úprav by to ale nebylo nikdy možné.

Přesto průlomový postup dává naději statisícům nemocným se selhávajícími orgány.

Byl to výjimečný postup. Ošetřující lékaři byli přesvědčeni, že pacient, David Bennett, čelí téměř jisté smrti a považovali ho za příliš nemocného na to, aby se kvalifikoval pro rutinní transplantaci lidského srdce.

Jako poslední možnost tedy požádali Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o nouzové povolení k transplantaci srdce z geneticky pozměněného prasete,“ uvedl David Klassen, hlavní lékař organizace UNOS, dohlížející na americký transplantační systém.

Přičemž se lékař odvolává na katastrofický nedostatek orgánů vhodných k transplantaci.

Pokud to bude fungovat, budou existovat nekonečné zásoby orgánů pro trpící pacienty,“ řekl vědecký ředitel univerzitního programu transplantací zvířecích orgánů na člověka Muhammad Mohiuddin.

Jedním z hlavních rizik u transplantací je imunitní odmítnutí, dokonce i u orgánů od lidských dárců potřebují příjemci neustálou imunosupresi, aby zabránili jejich tělu napadnout, a tím odmítnout, transplantáty.

Prasečí srdce je sice navrženo tak, aby bylo méně náchylné k imunitnímu odmítnutí než standardní zvířecí orgány, není však stále jasné, jak dobře je tělem tolerováno. „Protože orgán pochází z jiného druhu, Bennett bude potřebovat silnější imunosupresi než obvykle, což přináší svá vlastní zdravotní rizika,“ udává Klassen.

Je známým faktem, že ačkoliv mají prasata odlišný imunitní systém než lidé, jejich orgány jsou velice podobné. Vyhlídka na odebírání orgánů zvířatům za účelem záchrany lidských životů má dlouhou a pestrou historii.

Zastánci vidí tento přístup jako způsob, jak zkrátit pořadníky pro zoufale nemocné pacienty, zatímco ochránci zvířat jej považují za nebezpečný a eticky nepřijatelný.

O tom, jak dobře fungují zvířecí orgány u lidí, budou rozhodovat spíše klinické studie než jednorázové operace. Mnoho biotechnologických společností postupuje obezřetně a zavádí testy, aby ověřily, zda jsou orgány bezpečné a účinné, nejprve u jiných zvířat a poté u lidí.

„Uspěchat transplantace orgánů ze zvířete na člověka bez těchto informací by nebylo vhodné,“ dodala na závěr výzkumnice Karen Maschkeová, která pomáhá vyvíjet etická a politická doporučení pro první klinické studie.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz