Domů     Medicína
Když je imunita hlavním nepřítelem
Dagmar Garciová 12.1.2022
Úvodní foto: BruceBlaus / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Britští vědci zveřejnili z počátku roku novou studii, která se zaměřila na výzkum DNA, mimo jiné si potvrdili to, čeho se již delší dobu obávali – vzestup autoimunitních onemocnění.

Imunitní systém stále většího počtu lidí již nedokáže rozlišit mezi zdravými buňkami a napadajícími mikroorganismy,“ shodli se dva významní světoví experti James Lee a Carola Vinuesa. Následně vytvořili samostatné výzkumné skupiny, které mají pomoci určit přesné příčiny autoimunitních onemocnění.

Počet autoimunitních případů začal na západě narůstat zhruba před 40 lety. Nyní se však vyskytují také v zemích, kde nikdy předtím nebyly. Například k největšímu nárůstu případů zánětlivých střevních onemocnění v poslední době došlo na Středním východě a ve východní Asii.

Mezi autoimunitní onemocnění patří například diabetes I. stupně, revmatoidní artritida, zánětlivá onemocnění střev, roztroušená skleróza a další. Většina vědců se domnívá, že v tomto vzestupu hrají klíčovou roli faktory životního prostředí.

„Lidská genetika se za posledních několik desetiletí nezměnila. Takže to musí být něco ve vnějším světě, něco co zvyšuje naši predispozici k autoimunitním onemocněním,“ uvedl Lee, který dříve působil na Cambridgeské univerzitě.

Kde je tedy „zakopaný pes“? V jídle… „Jídlo z fast foodů postrádá určité důležité složky, jako je např. vláknina, což může ovlivňovat mikrobiom člověka – soubor mikroorganismů, které máme ve střevech a které hrají klíčovou roli při kontrole různých tělesných funkcí,“ sdělila Vinuesa. Právě uvedené změny údajně spouštějí autoimunitní onemocnění.

Nemůžeme toho udělat mnoho, abychom zastavili globální šíření franšíz rychlého občerstvení. Místo toho se snažíme porozumět základním genetickým mechanismům, které podporují autoimunitní onemocnění a díky nimž jsou někteří lidé k nemocím náchylnější,“ řekla na závěr Vinuesa.

Vědci také vyzdvihli současnou úroveň vědy, která jim umožňuje detailně prozkoumat DNA, sekvenovat ji a následně třeba i pozměnit.

Lee také zdůraznil, že narůstající počet případů autoimunitních onemocnění po celém světě znamená, že nové léčebné postupy a léky jsou nyní naléhavě potřeba více než kdykoli předtím.

Související články
Medicína 8.11.2025
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice, látky jako kofein nebo alkohol, a někdy dokonce léky. Pokud tyto vlivy přetrvávají, mohou vést až k chronickým potížím. Večer, když se světla […]
Historie Medicína 5.11.2025
Co by mu tak mohli dokázat? Byl si jistý, že nic. Určitě ne to, že skvrny na jeho oblečení jsou od krve, a ne od mořidla. To ale netušil, že nedlouho předtím, než ho policisté zadrželi, objevil přední německý biolog způsob, jak jeho lež, která mu už v minulosti prošla, odhalit Jde o klíčovou součást […]
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz