Domů     Medicína
Nebojte se dopřát si čaj a kávu
Dagmar Garciová 16.11.2021
Úvodní foto: pixabay

Pití kávy nebo čaje je něco, čemu se rády oddávají miliony lidí po celém světě, navíc může být podle největší studie svého druhu spojeno s nižším rizikem mrtvice a demence.

Cévní mozkové příhody způsobují celosvětově 10 % úmrtí, zatímco demence je jedním z největších světových zdravotních problémů – očekává se, že do roku 2050 s ní bude žít 130 milionů lidí. V rámci výzkumu bylo více než deset let sledováno 365 000 lidí ve věku 50 až 74 let.

Na začátku účastníci, kteří byli do studie zapojeni, sami uvedli, kolik kávy a čaje běžně vypijí. Během výzkumného období se u 5 079 z nich rozvinula demence a 10 053 prodělalo alespoň jednu mozkovou příhodu.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří pijí dva až tři šálky kávy nebo tři až pět šálků čaje denně nebo kombinaci čtyř až šesti šálků kávy a čaje, měli nejnižší riziko mrtvice nebo demence.

„Ti, kteří pili dva až tři šálky kávy a dva až tři šálky čaje denně, měli o 32 % nižší riziko mrtvice. Tito lidé měli o 28 % nižší riziko demence ve srovnání s těmi, kteří nepili čaj ani kávu,“ uvedl Yuan Zhang a jeho kolegové z Tianjin Medical University v Číně.

Profesorka Tara Spires-Jones, vedoucí programu britského institutu pro výzkum demence a zástupkyně ředitele Centra pro objevování mozkových věd na Univerzitě v Edinburghu, která se na výzkumu nepodílela, jej popsala jako „zajímavý“ a „robustně vedený“, ale zdůraznil, že je třeba udělat více práce, abychom plně porozuměli potenciálním biologickým souvislostem mezi čajem a kávou a rizikem mrtvice a demence.

Jakmile spotřeba kávy dosáhla sedmi nebo osmi šálků denně, riziko mrtvice bylo větší než u lidí, kteří kávu nepili, a mnohem vyšší než u těch, kteří pili dva nebo tři šálky denně. U většiny lidí závisí riziko demence na komplexní interakci věku, genetiky a životního stylu.

„Pochopení toho, které aspekty našeho životního stylu mají největší vliv na zdraví mozku, je klíčem k tomu, abychom lidem umožnili přijímat informovaná rozhodnutí o svém životě,“ dodal na závěr Zhang.

Další článek
Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz