Domů     Příroda
Když si kráva odskočí: Vyměšováním proti skleníkovým plynům
Jan Zelenka
od Jan Zelenka 15.10.2021

Cesta od telete k mléku a steaku je velmi dlouhá a nákladná – a zatěžující životní prostředí. Chov hovězího stojí podle vědců za 60 procenty celkové ekologické zátěže veškeré živočišné výroby. Velkou hrozbou je především metan, a pak dusík v kravské moči.

Vědci se proto snaží malé vyměšování zachytávat a pak ji řízeně rozkládat..

Podle výzkumů jedna jediná kráva při svém zažívání denně vyprodukuje asi 235 litrů metanu. Pro životní prostředí znamená stejnou zátěž jako menší auto, protože metan je v ekvivalentu k CO2 20krát škodlivější skleníkový plyn.

reklama

Takže zatímco doprava má na svědomí asi 14 procent emisí skleníkových plynů, produkce hovězího až o několik procent víc.

Nejde přitom jen o kravské zažívání – nebezpečná je i kravská moč, obsahující dusík. Ten se v půdě přemění na dusičnany, které se dostávají do vodních zdrojů, řek a jezer, kde zapříčiňují nadměrný růst řas a sinic.

Oxid dusný, jenž je dalším produktem rozkladu kravské moči, je přitom až 300krát silnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý.

Jediné zvíře za den vyloučí desítky litrů moči a navíc kilogramy plynů a exkrementů. Celosvětově.

Ranní cesta na malou

Jakkoliv se to může zdát zvláštní, ukazuje se jako nejnadějnější způsob řešení zrovna ten nejkomičtěji působící. Odborníci by rádi naučili stáda chodit na latrínu. Vědci vycházeli z toho, že jde o inteligentní zvířata, která se dokážou dobře učit.

reklama

„Krávy močí více, když se ráno probudí, což ukazuje, že jsou schopné zadržet močení. V jejich neurofyziologii není nic, co by je radikálně odlišovalo od zvířat, jako jsou koně, opice a kočky, které vykazují schopnost užívat latrínu,“ vysvětluje jeden z autorů studie Lindsay Matthews pohnutky, proč je trénovat, aby se vyprazdňovaly jen na určitém místě, a jejich výměšky se tak mohly zachytit a šetrně zpracovat, aby co nejméně poškozovaly okolní prostředí.

Více se dočtete v čísle 12/2021.

reklama
Související články
Výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty MENDELU, který se dlouhodobě věnuje problematice plýtvání potravinami v domácnostech, zjistil, jaké množství potravin končí ve směsném komunálním odpadu. Průměrně je to 36,4 kilogramů za rok, v sídlištní zástavbě pak až 53 kilogramů na osobu. Nyní se chtějí zaměřit na to, jak by se mohl tento odpad dále zpracovat a […]
Po desetiletích poklesu populace se budoucnost některých druhů ryb díky dlouholetému úspěšnému řízení rybolovu a ochranným opatřením zdá být o něco růžovější než předtím. Podle nového výzkumu však mají někteří žraloci, žijící v otevřených vodách, stále problémy. Tito žraloci jsou často náhodnou kořistí při lovu tuňáků. Nedostatek specializované ochrany těchto druhů znamená, že riziko jejich […]
Máte doma čtyřnohého mazlíčka? Pokud ho krmíte jen suchým krmivem, jste podle posledního zjištění vědců ekologičtější než ti, kdo je krmí konzervami a kapsičkami. Tak to aspoň tvrdí veterinářka Vivian Pedrinelliová z univerzity v São Paulu a její kolegové. Jejich analýza více než 900 stovek krmných dávek pro domácí zvířata ukázala, že téměř 90 % […]
Pokud se dotknete naší kopřivy dvoudomé, zabodnou se vám do kůže její trichomy, které způsobí bolest a svědění. Ovšem to je nic proti ďábelskému kopřiváku morušovitému, jehož kontakt s lidskou kůží vyvolává pocit ne nepodobný poleptání kyselinou… Kopřivák je v průměru dva až čtyři metry vysoká stálezelená rostlina s širokými „lopuchovitými“ listy, která roste výhradně […]
Pokojové rostliny měly dlouhá léta pověst fotosyntetických organismů zlepšujících klima v uzavřeném prostoru. Z piedestalu výkonných čističek vzduchu je však nakonec srazili sami vědci… Jeden květinový list vytvoří za hodinu v průměru 5 ml kyslíku, za celý den jde o množství srovnatelné s 2,4 litry kyslíku. Na vyčištění vzduchu v celé místnosti je to však […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz