Domů     Zajímavosti
Pěkný číslo vstupuje na trh
Jan Zelenka 16.3.2021

Po více jak dvouletém vývoji vstupuje na trh pod názvem Pěkný číslo unikátní české pivo inspirované číslem π. Idea originální receptury vznikla na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a byla vyladěna Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze.

Výrobu zahájil na konci minulého roku benešovský Pivovar Ferdinand. .

Receptura unikátního českého speciálu je přímo prosycena symbolikou čísla π. Pivo kvasí po dobu zhruba 2π dní, zraje 29π dní a také prochází teplotou π °C. Studené chmelení trvá 9π dní a hořkost nápoje v jednotkách IBU odpovídá zhruba 10π.

Podobně bychom mohli pokračovat dále. Složitá technologie zaručuje skvělý výsledek v podobě piva jantarové barvy s příjemnou sladovou lehce karamelovou chutí, doprovázenou silným chmelovým aroma s ovocnými a citrusovými tóny a lehkým nádechem tymiánu.

 „Propagace matematiky, fyziky a informatiky prostřednictvím chutí a vůní je podle mého názoru sice dost netradiční, ale určitě může odbourat další předsudky spojené s našimi obory,“ říká doc. Martin Vlach, proděkan pro Ppopagaci.

Všechno začalo slovní a grafickou hříčkou „pívO“ v textové i grafické verzi. Právě tato slovní spojení stála na počátku všech úvah o původním pivu Matematicko-fyzikální fakulty UK. „Brzy jsme si ale řekli, že by originální fakultní pivo bylo hezkým příkladem toho, jak matematika, fyzika a informatika zasahují opravdu do všech oblastí lidské práce a zájmů.

Matfyz v oblasti výzkumu dlouhodobě spolupracuje s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, takže se z původního vtipu stala poměrně záhy vážnější věc,“ vysvětluje Vlach.

První třetinkové láhve Pěknýho čísla se objevily v distribuci na Mezinárodní den π, tedy 14. března. Primárně bude možné tento speciál zakoupit v internetových obchodech, počítá se s distribucí v e-shopu MatfyzPress (matfyzpress.cz) a také ve vybraných řetězcích. Od 18. března zakoupíte Pěkný číslo například v internetovém obchodě Rohlik.cz.

„Vývoj piva trval v podstatě více jak rok a cílem bylo dokázat uvařit spodně kvašené pivo, které ve finále vyzní jako tzv. svrchňák“, říká Martin Slabý, vedoucí technologického oddělení VÚPS, a.s., a dodává:

„Studené chmelení a použité chmely, jako je Kazbek nebo německý Huell Melon, dodaly Pěknýmu číslu očekávanou chuť. Tu můžeme ve zkratce přirovnat svrchně kvašeným pivům typu IPA. Zatím máme velmi kladné ohlasy, tak uvidíme, jak si tento speciál oblíbí samotní konzumenti.“.

Originální je také grafický koncept Pěknýho čísla, navržený pražským studiem Autority, které zvítězilo v otevřené soutěži mezi 115 dalšími došlými návrhy. Moderní černobílé minimalistické pojetí je podtržítkem mimořádné chuti nového nápoje.

„Vždy se snažíme o soulad obsahu a formy. To je jedna z obecných zásad práce našeho studia.

Grafický design musí být nápaditý, ale zároveň musí vystihovat daný produkt, musí sloužit věci a oslovovat zákazníky,“ přibližuje základní filosofii studia Autority grafik Jan Pilík.

Pěkný číslo zároveň naznačilo další cestu spolupráce mezi Pivovarem Ferdinand a celou Univerzitou Karlovou. Po českém speciálu se rodina produktů pod značkou „pívO“ rozroste o chuťově vyvážené nealkoholické pivo, které obohatí nabídku Kolejí a menz UK.

Pěkný číslo lze koupit ve skle v atraktivním balení 0,33 l nebo půllitrové láhvi. K dispozici jsou současně i KEG sudy v objemu 15 a 30 litrů. Podrobné informace o možnostech nákupu bude průběžně prezentovat web www.peknycislo.cz.

Předchozí článek
Související články
Děti jsou nyní zpravidla vyšší než jejich rodiče. Tento trend je spojován především s dostatkem potravy. Vědci z University of Roehampton pod vedení profesora Lewise Halseye se rozhodli zjistit, k jakému nárůstu výšky došlo u lidí za posledních 100 let. Z jejich studie plyne, že existují značné rozdíly mezi pohlavími… Halsey a jeho kolegové využili […]
Mezinárodní výzkumný tým pod vedením odborníků z Kalifornské univerzity v Irvine objevil nový typ chrupavčité tkáně, který by mohl znamenat velkou změnu v možnostech regenerativní medicíny a tkáňového inženýrství… Chrupavka je pojivová tkáň sloužící zpravidla k pružnému spojení kostních tkání. Je tuhá, ale i poměrně pružná a schopná vyrovnávat otřesy. Obsahuje větší množství mezibuněčné hmoty […]
Když se necítíme dobře, často hledáme rychlé řešení, jak se co nejdříve uzdravit. Antibiotika jsou mocným nástrojem moderní medicíny, ale ne vždy jsou tou správnou volbou. Zde jsou nejčastější dotazy pacientů, kteří při viróze žádají antibiotika, a odpovědi od MUDr. Václavy Adámkové, Ph.D., primářky Klinické mikrobiologie a ATB centra Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze. […]
Vesmír Zajímavosti 22.1.2025
Struktura rozprostírající se po nočním nebi, připomínající antickým Řekům vylité mléko, zaměstnává lidskou zvědavost po celá tisíciletí. Čím dokonalejší prostředky k jejímu zkoumání máme, tím pozoruhodnější se nám zdá. Od jejich mlhavých hranic tvořených temnou hmotou po střed ukrývající nenasytnou černou díru – Mléčná dráha ukrývá řadu fenoménů, nad kterými si vědci nepřestávají lámat hlavu. V září […]
Sourozence pojí jedinečné pouto vybudované na základě společných vzpomínek, rodinných rituálů i občasných hádek a naschválů. Když ale dojde na lámání chleba, často má jeden z nich, anebo oba pocit, že ten druhý byl rodiči upřednostňovanější a oblíbenější. Nový výzkum odhalil, kterého sourozence rodiče zpravidla preferují, často aniž by si to uvědomovali… Vědci z Univerzity […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz