Domů     Historie
Vatikán je značně specifický stát

komerční sdělení

Enkláv, tedy jakýchsi „států ve státě“, známe ve světě více, jenže jen Vatikán je specifický tím, že se jedná o stát ve městě. Jde o součást Říma, centrum katolické církve a poutní místo pro lidi z celého světa. Jaká je ale jeho historie?

Stát, kterému vládnou papeži, nasbíral za svou dva tisíce let trvající historii ohromné množství uměleckých děl a také úžasné architektonické bohatství, které dnes můžeme obdivovat. V průběhu staletí se však objevila i mnohá tajemství, na která dodnes neznáme odpověď.

Poodhalit nám je však může nový dokument Vatikán – nadčasové město papežů, který si čeští diváci mohou naladit na kanálu na kanálu Viasat History, a to v neděli 7. února ve 21:00..

V průběhu hodiny nabité informacemi se tak dozvíte například to, jak jednotliví vizionářští papežové rozšiřovali jednotlivé budovy města a jak se v tomto důležitém místě naší civilizace střetávaly fenomény jako náboženství, politika, umění a věda.

Místo, kde dnes stojí Vatikán, bylo v období antického Říma prostorem starověkého cirku, případně závodní dráhy pro koňská spřežení. Byli zde také vražděni otroci, pohřbívaní přímo na místech, kde padli.

Krutá doba si vybrala daň i na apoštolu Petrovi, považovaném tradičně za vůbec prvního papeže. Ten zde byl mučen a nakonec ukřižován samotným císařem Nerem.

Jen o dvě staletí později už byl Vatikán známý jako poutní místo, na kterém už tehdy údajně vznikla svatyně zasvěcená právě Petrovi. A dnešní bazilika sv. Petra pak prý stojí přímo na místě, kde byl umučený Petr pohřben.

Koncem 8. století už bylo křesťanství natolik rozšířeno po celém tehdy známém světě, že začalo přirozeně docházet k rozporům, které nakonec vedly k rozkolu západní a východní větve křesťanství. Zatímco Východ měl nadále sídlo v Konstantinopoli, sídlem Západu se stal Vatikán, a to po roce 800, kdy tehdejší papež Lev IV. korunoval krále Franků Karla Velikého císařem.

Na území Vatikánu se nachází druhý největší křesťanský kostel, již zmíněná bazilika sv. Petra, jejíž základy byly položeny v roce 1506. Dokončena ovšem byla až přibližně o 120 let později. Hned na počátku stavby však byla poškozena Sixtinská kaple, stojící poblíž.

Opravy stropu se ujal Michelangelo, jehož dílo obdivujeme dodnes. Stejně tak obdivujeme Vatikán jako celek, který se v průběhu času stal náboženským centrem pro přibližně 1,3 miliardy lidí. Současně se jedná o umělecké dílo, jediné svého druhu.

Ze všech jeho koutů na nás dýchá historie, konkrétně přehlídka toho nejlepšího z každého uměleckého slohu uplynulých dvou tisíciletí. Tohle město rozhodně stojí za prohlídku – a vy si ho teď máte šanci prohlédnout minimálně prostřednictvím televizní obrazovky, která vás zavede i na místa, kam se běžný smrtelník nemá šanci dostat.

Vatikán – nadčasové město papežů na kanálu Viasat History v neděli 7. února ve 21:00..

Trailer:

https://youtu.be/8BouPgWD7NM

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz