Domů     Medicína
Když se medicína propojí s digitálním světem
Pavel Polcar 20.12.2020

V České republice se rodí řada zajímavých projektů v oblasti digitálních a mobilních řešení ve zdravotnictví, díky nimž se možnosti současné medicíny posouvají stále dál a dál. K jejich zviditelnění přispívá soutěž Czech DIGI@MED Award, která 1. prosince představila vítěze druhého ročníku.

Aplikace a softwarová řešení nám pomáhají v nejrůznějších oblastech a zdravotnictví není výjimkou. Je až neuvěřitelné, kam se posouvají hranice technologických možností, díky kterým lze dnes zlepšovat diagnostiku i samotnou léčbu, pomáhat lékařům v jejich práci a usnadňovat život pacientům.

Biotechnologická společnost Roche se proto rozhodla pravidelně oceňovat inovativní digitální a mobilní řešení ve zdravotnictví v soutěži Czech DIGI@MED Award. Letos se konal 2. ročník, do něhož se přihlásilo celkem 22 projektů.

Inovativní projekty posouvají digitalizaci českého zdravotnictví

Přihlášené projekty hodnotila desetičlenná porota složená z renomovaných odborníků působících v oblasti farmacie, medicíny, digitálních technologií, obchodu a marketingu. „Soutěž mi přináší možnost blíže se seznámit s inovativními projekty či náměty a jejich tvůrci a to v oblasti, které se věnuji celý svůj profesní život.

Díky členství v porotě mám příležitost přemýšlet o jednotlivých projektech z více úhlů a pokusit se přispět k tomu, aby některé z nich byly zviditelněny a podpořeny, nejenom finančně. Rozpor mezi stále se rozšiřujícími technologickými možnostmi a reálnou praxí je až zarážející a já jsem vděčný za každý projekt, který nás posune dále, mnohdy někam, kam ani naše představy nedosáhly,“ shrnuje svůj názor na soutěž Ing. Martin Zeman, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Ministerstva zdravotnictví České republiky, který usedl v porotě soutěže.

Unikátní aplikace pomáhá s diagnostikou Parkinsonovy choroby

Parkinsonovu nemoc, kterou v České republice trpí přibližně 50 tisíc lidí, ale i jiná neurologická či psychiatrická onemocnění, je možné odhalit s předstihem. S diagnostikou pomáhá inovativní aplikace Cereb B-Mode Assist, která v soutěži Czech DIGI@MED Award zvítězila v kategorii EXISTUJÍCÍ PROJEKTY. „Jedná se o softwarový nástroj pro analýzu medicínských obrazů.

Umožňuje rychlé, přesné a objektivní vyhodnocení snímků mozkových struktur,“ vysvětluje Marek Vaculík ze společnosti TESCO SW, která software vyvinula ve spolupráci s profesorem Davidem Školoudíkem, světově uznávaným odborníkem na neurologická onemocnění typu Parkinsonovy choroby.

Bylo by skvělé, pokud by se náš produkt v budoucnu stal základem prevenčních programů pro lidi ohrožené Parkinsonovou nemocí,“ dodává Vaculík. Nástroj je výrazně přesnější při vyhodnocování ultrazvukových snímků a zároveň dokáže díky analýze snímků a patologickým změnám na mozkových strukturách předvídat vývoj onemocnění v budoucnu.

Díky tomuto nástroji lze tedy chorobu diagnostikovat ještě dříve, než se objeví její příznaky.

Analýza snímků očního pozadí dokáže odhalit civilizační choroby

Projekt Aireen, který si letos odnesl ocenění v kategorii NÁPAD, IDEA, PROTOTYP, dokáže za využití nejnovější generace umělé inteligence zabezpečit spolehlivý diagnostický screening civilizačních chorob, založený na analýze digitálních snímků očního pozadí.

Zcela bezbolestně, neinvazivně, během pár vteřin i na dálku. „Jedná se o unikátní medicínský startup projekt, jehož vývoj plně probíhá v České republice. Naší ambicí je pomoci řešit globální problém s nedostatkem expertních lékařů a s nárůstem civilizačních chorob, jako je diabetes, nemoci srdce a oběhové soustavy, Alzheimerova choroba a další,“ říká Jan Hlaváček, CEO projektu.

Vidíme obrovský potenciál umělé inteligence v současném zdravotnictví, stejně jako velké demografické výzvy, kterým zdravotní systémy čelí. Aireen napomáhá včasnému záchytu nemocí. Šetří čas pacienta a kapacitu zdravotnictví redukcí zbytných návštěv,“ doplňuje Hlaváček.

Díky úzké spolupráci s lékaři během přibližně dvou let dokázal realizační tým projektu zpracovat první diagnózu – diabetickou retinopatii. Úspěšně absolvovali klinickou zkoušku a opatřili Aireen certifikací zdravotnického prostředku.

Webová služba usnadňuje a zpřesňuje experimentální léčbu diabetu 1. typu

Cukrovkou 1. typu trpí v České republice přibližně 7 procent diabetiků, což činí okolo 60 tisíc lidí. Jeden z experimentálních způsobů léčby představuje transplantace Langerhansových ostrůvků, jež jsou součástí tkáně slinivky břišní.

Lékařům při zákroku pomáhá software IsletNet, který se s projektem Aireen podělil o 1. cenu v kategorii NÁPAD, IDEA, PROTOTYP. „Iterait spolu s pražským IKEMem vytvořil IsletNet – webovou službu, jejímž cílem je zjednodušení, zpřesnění a zrychlení procesu izolace Langerhansových pankreatických ostrůvků určených pro experimentální transplantační léčbu diabetu 1. typu.

Charakterizace ostrůvků je zcela nezbytná pro rozhodnutí, zda lze konkrétní štěp transplantovat. Pokud není proces automatizovaný, je časově náročný, těžkopádný a náchylný k chybám,“ uvádí Filip Matzner z realizačního týmu projektu IsletNet, který analyzuje nahrané mikroskopické obrazy a vyhodnocuje kvalitu tkáně, počet, čistotu a objem ostrůvků.

Veškerá data jsou zpracovávána v cloudu, a řešení je tak přístupné odkudkoli z celého světa. Celý proces využívá umělé inteligence, strojového učení a nejnovějších technologií. „Existující prototyp je používán v pražském IKEMu a několika dalších zahraničních zdravotních centrech, ve kterých je pilotně testován v běžném provozu. Na rozvoji a zlepšování softwaru se stále pracuje,“ dodává Matzner.

Aplikace učí pacienty po mrtvici znovu mluvit

V druhém ročníku soutěže Czech DIGI@MED Award přibyla ke kategoriím EXISTUJÍCÍ PROJEKT a NÁPAD, PROTOTYP, IDEA nová kategorie SBĚR A ANALÝZA KLINICKÝCH, EPIDEMIOLOGICKÝCH A SOCIOLOGICKÝCH DAT A NA JEJICH ZÁKLADĚ VYTVOŘENÉ MODELY. V této kategorii odborná porota udělila dvě čestná uznání projektům Virtuální ambulance Distanční Terapie a Medici 2020 – Kompetence a preference.

Samostatné uznání Czech DIGI@MED Award si odnesl AfaSlovník. Webová aplikace učí pacienty po mrtvici znovu mluvit. Umožňuje jim samostatně procvičovat zábavnou formou a sledovat své pokroky. K terapii ji mohou využívat také rodiny pacientů a kliničtí logopedi.

Velmi nás potěšil fakt, že se letos do soutěže Czech DIGI@MED Award přihlásilo 22 projektů. Potvrdila se tak naše domněnka, že v Česku je více zajímavých a nadějných inovativních digitálních řešení a týmů lidí, které mají nápady, snahu posouvat možnosti medicíny vpřed a pomáhat tak lékařům a potřebným pacientům,“ okomentoval druhý ročník soutěže David Skalický, ředitel centra Access ve společnosti Roche.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz