Domů     Zajímavosti
Jak se lidstvu podařilo domestikovat psy a kočky?

komerční sdělení

V současné době žije na světě přibližně 1 bilión psů a 400 milionů koček. Jsou to naši domácí mazlíčci, přestože někteří z nich – zvlášť v Africe, Asii nebo Latinské Americe – žijí spíše nedobrovolně nadivoko.

Přežívají na ulici, požírají odpadky a to, co jim kdo dá a když mají štěstí, dokáží takhle bezprizorně trávit i několik generací. Jenže přirozeným prostředím pro psy a kočky je domov – domov s jejich lidským páníčkem.

Sice se říká, že váš pes bydlí u vás a vy bydlíte u své kočky, ale princip je ve své podstatě stejný.

Různá jsou ovšem plemena. V případě psů jich máme širokou škálu, konkrétně 350 čistokrevných plus miliony různých směsek, od drobných čivav přes průměrně stavěné křížence „voříšky“ a tzv. „vesnická tajemství“ až po majestátní pastevecké psy.

Trochu extrémem už je irský vlkodav, který často přeroste přes hlavu i svým majitelům, a to nikoliv přeneseně, ale doslova. Přesto všichni psi od čivavy až po vlkodava pocházejí od jednoho předka, klasického divokého vlka.

Moc se tomu sice nechce věřit, ale před samotným procesem domestikace neexistoval ani jeden pes. Vytváření jednotlivých plemen byl neuvěřitelný proces, který nepřestává fascinovat dodnes.

To samé se týká koček, které opět pocházejí z jednoho předka, a sice kočky divoké. Ačkoliv například siamská kočka a mainská mývalí kočka vypadá jako úplně jiný živočišný druh, jedná se o tvory velice příbuzné.

Právě tím, jak se lidstvu podařilo domestikovat si psy a kočky a udělat si z nich svoje mazlíčky, se věnuje nový dvoudílný dokumentární seriál Jak psi a kočky dobyli svět. Ten bere v úvahu nejnovější vědecké objevy a studie na toto téma, které mohou zcela změnit náš pohled na komplikovanost domestikačních procesů.

V určitém bodě v čase totiž lidé a zvířata začali žít spolu, spolupracovat a dokonce se i společně vyvíjet, a postupně vznikly vzájemně závislé vztahy. Ostatně kdo si někdy pořídil psa nebo kočku, vytvořil si do značné míry skutečnou závislost.

Výjimky sice potvrzují pravidlo, ale psi a kočky dokážou obměkčit srdce i těch největších morousů. Jsou to totiž empatičtí tvorové, kteří si na nic nehrají a kromě této přímočarosti jsou navíc i trpěliví. Pokud jim tedy v minulosti jiný člověk neublížil.

Psi jsou našimi společníky a nejlepšími přáteli už přibližně 15 tisíc let, čili od poslední doby ledové. Profesor Greger Larson z Oxfordské Univerzity komentoval: „Psy jsou našimi nejstaršími a nejbližšími zvířecími partnery.

Z DNA starověkých psů se dovídáme, kam až sahá naše společná historie a napomáhá porozumět, kde se vytvořil hluboký vztah mezi psem a člověkem.“ Někteří se nezdávají myšlenky, že vztah člověka a psa začal vznikat v době, co člověk poprvé začal krmit vlka.

Nebo to bylo jinak? Co třeba teorie, že spolu člověk a vlk lovili, měli podobný cíl a následně se rozdělili? Nebo že by si prostě lidé do smečky brali vlčí mláďata a ta s nimi vyrůstala a stala se jejich věrnými společníky? Možností je více.

Každopádně se zdá, že veškerá psí plemena pocházejí ze dvou samostatných vlčích smeček, které se postupem času vyvíjely na dvou samostatných kontinentech: v Evropě a severní Asii. K tělesným změnám pak prý docházelo především kvůli změnám ve stravě.

U koček sice k domestikaci došlo až o 4 000 let později než u psů. K domestikaci nejspíš došlo, když se první farmáři potýkali s hlodavci, které jim ničili úrodu, a kočky byly ideální na lov těchto hlodavců.

Čili nejdřív byly kočky člověkem tolerovány, později přijaty za společníky a až ve starověkem Egyptě se z nich staly modly, kde byly dokonce posmrtně mumifikovány a pohřbívány do okázalých hrobek. Většina současných druhů koček se pak objevila přibližně v 19. století, kdy začaly experimenty s křížením a nadšené chovatelské pokusy ze strany šlechty.

Ano, psi a kočky jsou tvorové, kteří jsou s lidskými životy spjati už tak dlouho, že už si vlastně ani nepamatujeme, jak k tomu došlo. Musí nám to rozklíčovat specializovaní vědci, kteří nám svoje závěry prozradí v celkem 120 minutách seriálu Jak psi a kočky dobyli svět. Pokud by vás odpověď na tuto otázku zajímala, nalaďte si první díl už v sobotu 14. listopadu od 15:00 na kanálu Viasat Nature.

Trailer: 

https://youtu.be/dCAtQSSswqc

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz