Domů     Technika
Tisk fotografií z telefonu: jaké dnes máte možnosti?

komerční sdělení

Vytisknout si vlastní snímky ze smartphonu dnes není žádný problém. Vedle speciálních fotokiosků můžete využít klasickou tiskárnu nebo sáhnout po speciálním zařízení na tisk fotek. Jak postupovat?

Starší generace možná pamatují doby, kdy bylo možné fotky získat jediným způsobem: po nafocení na analogový fotoaparát odnést film do fotolaboratoře a nechat snímky vyvolat. Cest k vlastním fotkám je dnes ale podstatně více – a ne vždy je jasné, kterou se vydat.

Ještě než se ale vůbec začnete myšlenkou na tisk fotek ze smartphonu prostřednictvím kapesní tiskárny zabývat, je třeba vyjasnit si několik pojmů.

Na rozlišení a poměru stran záleží

Klasické snímky, jak je znáte z fotoalb, mají zpravidla rozměry 15×10 cm. Jejich poměr stran je tedy 3:2. Proč to zmiňujeme?

Chytré telefony mají totiž většinou přednastavené focení ve formátu 4:3, který se víc hodí pro sociální sítě. Takže pokud si takovou fotku budete chtít vytisknout, nutně narazíte na problém s nevyhovujícími rozměry.

Snímek je pak potřeba oříznout, popř. bude na fotce doplněný o postranní bílé pruhy.

Víte, že své momentky z dovolené či koncertu budete tisknout? Nastavte v telefonu pro focené snímky poměr stran 3:2.

Důležité je také rozlišení fotky – především pak v případě, že snímky plánujete tisknout na ve velkých formátech. Toto rozlišení se udává v megapixelech (Mpix) či DPI (dots per inch – počet bodů na řádek o délce jednoho palce).

Platí, že kvalitní fotografie by měla mít rozlišení nejméně 300 DPI; menší hustotu bodů lidské oko vnímá jako rozmazané. U různých rozměrů fotek je pro dosažení rozlišení 300 DPI potřeba nastavit správnou hodnotu – např.:.

20,7 × 13,8 cm: 4 Mpix,

35,9 × 24,0 cm: 12 Mpix,

50,8 × 33,9 cm: 24 Mpix.

Jakou tiskárnu zvolit?

Při výběru tiskového zařízení záleží především na tom, v jaké kvalitě chcete snímky vytisknout.

Nejlepších výsledků dosahují termotiskárny následované inkoustovými tiskárnami. Naopak laserové tiskárny se hodí spíš pro tisk dokumentů. Dále je proto nezmiňujeme.

K samotnému tisku je třeba propojit smartphone prostřednictvím WiFi sítě – tuto funkci dnes nabízí každá moderní tiskárna. Pro tisk z operačního systému Android můžete využít např. aplikace PrinterShare nebo Cloud Print.

Zařízení od Apple využívají technologii AirPrint, která je kompatibilní s většinou dnešních tiskových zařízení.

Termotiskárny

Snímky jako z fotolabu vám poskytnou termotiskárny, které jsou postavené na technologii termosublimačního tisku. Při něm se barva nanáší zahřátím barvy na pásce. Její ulpění na podkladě (fotografickém papíru) je možné díky pórum fotopapíru, které se působením tepla otevřou; po ochladnutí se uzavřou a obnoví se ochranná, neviditelná vrstva.

Domácí termotiskárny jsou kompaktní, snadno přenosná zařízení. Na jedno nabití vytisknou až několik desítek snímků. Při výběru tiskáren na fotografie se řiďte především:

dobou nabíjení (standard je několik desítek minut),

objemem zásobníku (s větším počtem fotopapírů vytisknete více fotek, přístroj ale bude těžší),

kompatibilních druzích fotografického papíru (některé tiskárny vyžadují drahý fotopapír od jedné značky).

Inkoustové tiskárny

Druhou nejlepší volbou pro tisk fotografií ze smartphonu jsou inkoustové tiskárny. Při tisku se inkoust na papír nanáší v miniaturních kapičkách. Rychlost kapek může dosáhnout až 100 km/h.

Inkoustové tiskárny umí vytvořit jemné přechody mezi barevnými odstíny, výsledné fotky jsou ale méně trvanlivé – a to i když je vytisknete na fotopapíru. Jsou také méně skladné a není možné je přenášet, takže si je na dovolenou či akci s přáteli nevezmete.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz