Domů     Medicína
Až u 40 % lidí probíhá fibrilace síní bez příznaků
Dagmar Garciová 28.10.2020

Fibrilace síní neboli česky míhání síní patří v současné době k nejčastějším poruchám srdečního rytmu. Aktuálně se s ní potýká přibližně 6 milionů Evropanů. Někteří ji nazývají i epidemií nového tisíciletí, neboť počet pacientů stále roste a do budoucna se očekává až jejich zdvojnásobení.

Fibrilace síní se může projevovat u každého pacienta jinak, až u 40 % je ale průběh bezpříznakový a o nemoci nemusí vůbec vědět. Ačkoliv samotná fibrilace síní nebývá pro pacienty život ohrožující, podstatným nebezpečím je zhruba pětkrát vyšší riziko cévní mozkové příhody čili mrtvice, zapříčinit může i srdeční selhání.

Fibrilace síní je srdeční arytmií, která se projevuje mimo jiné i nepravidelným nebo rychlým tlukotem srdce. Při jejím neléčení může dojít ke vzniku sraženiny v srdci, která krevním řečištěm putuje až do mozku, kde zapříčiní zmiňovanou mozkovou mrtvici.

V České republice je mrtvice jednou z nejčastějších příčin smrti, a proto si 29. října, u příležitosti Světového dne mrtvice, připomínáme důležitost prevence a včasné diagnózy a jeden z jejích rizikových faktorů – fibrilaci síní.

Proč lidé trpí fibrilací síní, není možné jednoznačně říct. Její výskyt se zvyšuje s věkem a nejčastějšími rizikovými faktory kromě věku jsou vysoký krevní tlak, různá onemocnění srdce, nadměrná funkce štítné žlázy, špatná životospráva a dále i stres či psychické napětí. Projevy jsou potom taktéž velmi rozmanité.

Fibrilace síní se může u každého člověka projevovat různě. Nejběžnější je pocit nepravidelného a rychlého srdečního pulzu, zadýchávání, snížená fyzická výkonnost, únava, tlak na hrudi nebo točení hlavy.

V mnoha případech ale pacient žádné příznaky nemá a fibrilace síní se odhalí náhodou při vyšetření, které se provádí za jiným účelem. Včasné diagnostikování fibrilace síní je zásadní, protože jedině tak lze předejít nebezpečným následkům, např. mozkové mrtvici,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D., z Centra kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně.

Nebezpečím pro pacienty s fibrilací síní je mozková mrtvice, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Častým důvodem je přerušení toku krve do některých částí mozku. Toto riziko může nastat právě tehdy, pokud pacient trpí fibrilací síní.

Při fibrilaci síní se míhající se srdeční síně nedostatečně vyprazdňují, což může zapříčinit stagnaci krve a vznik krevní sraženiny v levé srdeční síni. Tyto krevní sraženiny mohou být vypuzeny ze srdce do tepenného systému.

Pokud ucpou některou mozkovou tepnu, zabrání prokrvení a okysličování postižené části mozku a tím způsobí její odúmrť čili cévní mozkovou příhodu,“ popisuje doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D.  .

Dnes již víme, že pacienti s fibrilací síní mají až pětkrát vyšší riziko mozkové mrtvice a předejít tomu lze správnou prevencí. Mnoho lidí však při fibrilaci síní není schopno popsat své příznaky, nebo dokonce bývají bezpříznakoví.

Včasné vyšetření u lékaře a provedení elektrokardiografického (EKG) vyšetření jsou zásadní pro včasné odhalení fibrilace síní a prevenci dalších komplikací. U pacientů, u kterých se fibrilace síní vyskytuje pouze záchvatovitě a není přítomna při jednorázovém EKG vyšetření, lze šanci na její záchyt zvýšit dlouhodobější monitorací EKG. Díky tomu může lékař nastavit individuální léčbu a započít snahu o obnovení normálního srdečního rytmu,“ doplňuje doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz