Domů     Příroda
Jedinečnou divokost Kanady si zamilujete

komerční sdělení

Rozlehlá jezera, hluboké lesy, ohromné pláně, divoké řeky, lední medvědi, grizzly, losi a polární lišky. To všechno je Kanada, ohromná země na severu amerického kontinentu, jejíž přírodu si zamilujete.

A pokud se tam zrovna nemůžete vydat osobně, podívejte se společně s námi na druhou sérii dokumentárního cyklu Divoká Kanada.

Svojí kulturou Kanada v něčem připomíná Spojené státy, ale přitom je v mnohém tak odlišná. Možná by se dala srovnat s Aljaškou, která je nejsevernějším státem USA a lidé zde také žijí v souladu s divočinou, ostřílení větrem a zocelení tvrdou zimou a velmi krátkým létem.

Jinak jde ale v případě Kanady o zemi, která sice není největší na světě, ale může se chlubit tím, že má ze všech zemí naší planety nejdelší pobřeží (které navíc omývají hned tři oceány) a největší vzdálenost vzdušnou čarou mezi severem a jihem. Zároveň je hranice mezi Kanadou a USA nejdelší hranicí mezi dvěma zeměmi.

„Malou Kanadu“ přitom můžeme nalézt i v Evropě – alespoň co se přírody týče, velice podobný charakter má oblast Skandinávie. A když si odmyslíme detaily typu architektury nebo vozového parku, můžeme regiony připodobňované k některým částem Kanady nalézt i v Rusku či dokonce Pobaltí.

Přesto je Kanada v mnohém jedinečná a budete-li mít někdy příležitost se tam podívat, rozhodně si ji nenechte ujít.

My ostatní se alespoň můžeme podívat na čtyřdílnou dokumentární sérii Divoká Kanada, ve které nás štáb zavede na rozlehlé pláně dnešní Kanady, po nichž se v dávné minulosti kromě losů či pižmoňů severních běžně procházeli třeba mamuti, jak ukazují dochované fosilie.

Na své si přijdou milovníci lesů, které u nás bohužel v poslední době mizí geometrickou řadou. Jak je to s kácením lesů v Kanadě, to nevíme, každopádně se tam stále nachází okolo deseti procent globální rozlohy lesů. Ty pak pokrývají téměř 50 % celkové plochy země.

Vzhledem k rozlehlosti Kanady je jasné, že se můžete těšit nikoliv na jednotvárnou krajinu, nýbrž na stovky či tisíce jedinečných scenérií. Některé z nich vyniknou zvlášť v zimě v oblastech za severním polárním kruhem, kde výhledy do krajiny nezřídka doplňuje aurora borealis čili polární záře.

Jižněji na podzim zase můžete obdivovat úchvatné barvy listnatých lesů, ve kterých roste i typický javor, jehož list země přijala i na svou vlajku a z něhož vyrábí i výborný javorový sirup.

Na jedinečnou kanadskou přírodu se můžete podívat i vy, a to v rámci cyklu Divoká Kanada II, který poběží na kanálu Viasat Nature premiérově od neděle 16. srpna ve 14:00.

Trailer:

https://youtu.be/C7y9XlIO8Pc

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz