Domů     Příroda
Jedinečnou divokost Kanady si zamilujete

komerční sdělení

Rozlehlá jezera, hluboké lesy, ohromné pláně, divoké řeky, lední medvědi, grizzly, losi a polární lišky. To všechno je Kanada, ohromná země na severu amerického kontinentu, jejíž přírodu si zamilujete.

A pokud se tam zrovna nemůžete vydat osobně, podívejte se společně s námi na druhou sérii dokumentárního cyklu Divoká Kanada.

Svojí kulturou Kanada v něčem připomíná Spojené státy, ale přitom je v mnohém tak odlišná. Možná by se dala srovnat s Aljaškou, která je nejsevernějším státem USA a lidé zde také žijí v souladu s divočinou, ostřílení větrem a zocelení tvrdou zimou a velmi krátkým létem.

Jinak jde ale v případě Kanady o zemi, která sice není největší na světě, ale může se chlubit tím, že má ze všech zemí naší planety nejdelší pobřeží (které navíc omývají hned tři oceány) a největší vzdálenost vzdušnou čarou mezi severem a jihem. Zároveň je hranice mezi Kanadou a USA nejdelší hranicí mezi dvěma zeměmi.

„Malou Kanadu“ přitom můžeme nalézt i v Evropě – alespoň co se přírody týče, velice podobný charakter má oblast Skandinávie. A když si odmyslíme detaily typu architektury nebo vozového parku, můžeme regiony připodobňované k některým částem Kanady nalézt i v Rusku či dokonce Pobaltí.

Přesto je Kanada v mnohém jedinečná a budete-li mít někdy příležitost se tam podívat, rozhodně si ji nenechte ujít.

My ostatní se alespoň můžeme podívat na čtyřdílnou dokumentární sérii Divoká Kanada, ve které nás štáb zavede na rozlehlé pláně dnešní Kanady, po nichž se v dávné minulosti kromě losů či pižmoňů severních běžně procházeli třeba mamuti, jak ukazují dochované fosilie.

Na své si přijdou milovníci lesů, které u nás bohužel v poslední době mizí geometrickou řadou. Jak je to s kácením lesů v Kanadě, to nevíme, každopádně se tam stále nachází okolo deseti procent globální rozlohy lesů. Ty pak pokrývají téměř 50 % celkové plochy země.

Vzhledem k rozlehlosti Kanady je jasné, že se můžete těšit nikoliv na jednotvárnou krajinu, nýbrž na stovky či tisíce jedinečných scenérií. Některé z nich vyniknou zvlášť v zimě v oblastech za severním polárním kruhem, kde výhledy do krajiny nezřídka doplňuje aurora borealis čili polární záře.

Jižněji na podzim zase můžete obdivovat úchvatné barvy listnatých lesů, ve kterých roste i typický javor, jehož list země přijala i na svou vlajku a z něhož vyrábí i výborný javorový sirup.

Na jedinečnou kanadskou přírodu se můžete podívat i vy, a to v rámci cyklu Divoká Kanada II, který poběží na kanálu Viasat Nature premiérově od neděle 16. srpna ve 14:00.

Trailer:

https://youtu.be/C7y9XlIO8Pc

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz