Domů     Příroda
Příběhy bouří Před vrtkavostí přírody člověk neunikne

komerční sdělení

Až posvátnou hrůzu, ale i velkou pokoru budí v lidech extrémní projevy počasí, nad kterými často zůstává jen rozum stát. Mnohé z nich přitom mají na svědomí nejen obrovské materiální škody, ale i lidské životy.

Smrtící počasí, které s sebou přináší zkázu a katastrofy, je stále častějším jevem v různých koutech světa. Na zprávy o něm jsme si už víceméně zvykli – tam záplavy, tam velké sucho a požáry, tam zase sesuvy půdy… Jenže většina z nás má to štěstí, že žijeme v místech, kterým se velké katastrofy zpravidla vyhýbají.

Ano, i v České republice si například záplavy vybírají svou daň (jak jsme ostatně hned několikrát byli svědky letos v červnu), ovšem stále žijeme v tom (relativně) mírném podnebném pásmu.

Televize, noviny i internet nás každodenně bombardují zprávami z rozličných zemí, které v nás nutně musejí vyvolat pocit, že to jako lidstvo rozhodně nemáme ve svých rukou, ač si na to občas suverénně a sebevědomě hrajeme.

Vždyť stačí pár minut prudkého deště a klidně desítky lidí mohou v důsledku toho přijít o střechu nad hlavou. Už ani pojišťovny si nemohou být ničím jisté, protože třeba ony bleskové povodně často přicházejí bez varování a zároveň v místech, kde je nepamatují ani nejstarší pamětníci – a nemovitosti tam tedy bývají běžně a vcelku levně pojistitelné.

V různých částech Spojených států se přitom počasí zejména v poslední dekádě projevuje extrémně už tak často, že si lidé zvykají na fakt, že za okamžik mohou klidně přijít o všechen majetek včetně vzpomínkových předmětů a rodinných fotografií (což většinu při zpětném pohledu z nich mrzí nejvíc).

Místní dřevostavby se při tornádech sesouvají jako domečky z karet a při sesuvech půdy nebo povodních lidé bohužel vcelku běžně přicházejí o to nejcennější, co mají – o své životy či životy svých nejbližších.

O strastech, které počasí způsobuje Američanům, pojednává nový dokumentární seriál Příběhy bouří (v originále Storm Stories: The Next Chapter), který z pohledu jedné osoby sleduje následky smrtícího počasí v různých státech USA. V celkem osmi epizodách (plus jedné poloviční bonusové) projíždí štáb různé kouty země a sleduje příběhy konkrétních, skutečných lidí z masa a kostí, kteří si katastrofu okusili – nebo ve chvíli natáčení ještě okoušeli – na vlastní kůži.

Ke sledovaným projevům počasí patří třeba ohňové tornádo (firenado) v Kalifornii, rekordní záplavy v Nashvillu (Tennessee) nebo sesuvy bahna ve státě Washington.

Na dokumentární seriál Příběhy bouří se nově mohou podívat i čeští diváci, a to na kanále Viasat Nature premiérově od 3. července vždy ve 20:00.

https://youtu.be/-nUmu4TUyk8

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz