Domů     Historie
Proč chyběla pohřbeným vězňům temena lebek?
Pavel Polcar 22.5.2020

Mnoho lidí si libuje v dobrodružství a v reálném životě jim to pravé vzrušení poněkud chybí. Nemusí si však zoufat, řešení je jednoduché, stačí se připojit ke slavnému objeviteli Joshovi Gatesovi, který provází diváky pořadem Legendární místa.

Spolu s ním lze objevit utajené kamenné labyrinty v jordánské poušti, překonat prokletou pevnost v indických horách nebo se vypravit na cestu po nebezpečné bolivijské stezce mrtvých. Jeden konkrétní díl televizní cestovatele zaveden na tajemné místo nacházející se na irském ostrově, kde zemřelo více než tisíc vězňů během necelých čtyř let.

Když se řekne irský Alcatraz, všichni si vybaví nenápadnou pevnost ve tvaru hvězdy na malém ostrově Spike Island na jihozápadním pobřeží. Dnes jde o velmi oblíbené výletní místo, kde však za viktoriánských časů prožívali vězni hotové peklo a jen málokdo z nich se vrátil domů živý.

Od kláštera k nejdrsnějšímu vězení světa

Cesta Joshe Gatese vede do míst, kde bylo v 6. století našeho letopočtu klášterní sídliště, které se během 18. století rozrostlo na britskou vojenskou pevnost. Zde čekali britští vězni na přepravu do australských kolonií.

Jako opravdové vězení začala pevnost fungovat až při Velkém irském hladomoru, kdy byl očekáván velký příliv kriminality. Krádeže se v té době trestaly velmi tvrdě a nešťastník, který ukradl hromádku brambor, dostal klidně několik let natvrdo.

Od roku 1847 byli na Skipe Island posíláni muži a chlapci starší dvanácti let, což vedlo k tomu, že v roce 1853 už byl počet vězňů na ostrově vyšší než 2 500. Jednalo se tedy v té době o největší a nejobávanější vězení britského impéria a možná i světa.

Nelidské podmínky k životu

Podmínky pro přežití byly šílené, v celách o velikosti 12×5 metrů se tísnilo i čtyřicet vězňů. Ti byli často spoutáni řetězy na nohou i rukou. Nedostatek jídla, příšerné hygienické podmínky i nucené práce předznamenaly, že na ostrově denně umírali vězni ve velkém počtu. Během čtyř let jich bylo více než tisíc.

Když byly kostry vězňů objeveny, největší zajímavostí bylo, že většině z nich chyběla temena lebek. Italský vědec Cesar Lombroso provedl řadu pitev těchto zločinců a na jejich základě tvrdil, že temena chyběla mužům, kteří se narodili pro zločin. Dnes již víme, že to byl nesmysl a Lombrosovy teorie byly vyvráceny.

Energeticky nabité temné místo

Roku 1883 byla věznice uzavřena a začala fungovat jako vojenské kasárny. Mezi lety 1985 a 2004 se však opět vrátila ke svému původnímu poslání a za jejími zdmi se znovu ocitli trestanci nebo mladí delikventi, kteří měli být napraveni.

Nakonec však bylo po velké vzpouře vězňů a obrovském požáru, při kterém shořel celý jeden blok věznice, místo uzavřeno. Říká se, že když se do ní deset let po uzavření dostali badatelé, vypadalo to tam, jako by se její provoz nikdy nepřerušil.

Na postelích bylo povlečení, na stolech hrnky i talíře. Nejvíce však zaujaly nápisy a obrázky na stěnách. Vězni si tak mezi sebou posílali vzkazy, kreslili obrázky i vzpomínali na svá rodná města.

Výlety pro veřejnost

Když se roku 2016 Spike Island otevřel veřejnosti, o jeho návštěvu byl enormní zájem. Je tomu tak hlavně kvůli temné minulosti, která vězením prostupuje na každém kroku. Roku 2017 se objekt dokonce stal vítězem hlavní evropské turistické atrakce World Travel Awards.

Díky pořadu Legendární místa se na toto místo může vypravit každý! Stačí zapnout každý všední den v 17:00 Discovery Channel a nechat se unášet kouzlem tajemna.

reklama
Související články
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz