Domů     Zajímavosti
Otevřou se brány Národního muzea
Pavel Polcar 7.5.2020

Národní muzeum se v pondělí 11. května 2020 po dvou měsících znovu zpřístupní svým návštěvníkům. Za zpřísněných hygienických opatření si návštěvníci budou moci opět naživo prohlédnout takřka všechny výstavy a expozice, které se v objektech Národního muzea nacházely ještě před jejich uzavřením.

Společně se znovuotevřením přijde i několik změn, které souvisí s ochranou zdraví návštěvníků. Pravidla návštěvnického provozu a hygienických opatření budou umístěna na viditelných místech před vstupy do jednotlivých objektů.

Omezena bude například kapacita objektů, což dle aktuálních vládních pravidel znamená maximální počet 100 osob v daném čase a současně maximálně jeden návštěvník na 10 m². Národní muzeum proto žádá návštěvníky o trpělivost, vzhledem k omezené kapacitě může docházet k delším prodlevám mezi jednotlivými vstupy.

V rámci Muzejního komplexu Národního muzea bude umožněn vstup pouze do Historické budovy. Návštěvníci budou moci vstoupit výhradně s ochranou úst a nosu a dodržovat dvoumetrové rozestupy ve frontách. K dispozici budou desinfekční prostředky nejen pro návštěvníky, ale i zaměstnance zajišťující návštěvnický provoz.

Zároveň se Národní muzeum rozhodlo snížit cenu vstupného o 50 %, a to až do 15. června 2020. Současně je stále k zakoupení i vstupenka, která umožňuje návštěvu devíti objektů Národního muzea během pěti po sobě jdoucích dní.

Pro veřejnost se otevřou všechny stěžejní objekty Národního muzea s výjimkou těch, kde je návštěvnický provoz pouze s průvodcem. Zavřeny tedy zůstávají: Zámek Vrchotovy Janovice (kromě zámecké zahrady), Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra, Památník Jaroslava Ježka, Památník Josefa Suka v Křečovicích, Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích a Vila Hany a Edvarda Benešových.

Jaké budovy bude možné navštívit se zájemci mohou dozvědět přímo na stránkách Národního muzea.

Během uzavření objektů Národního muzea nebyly přerušeny práce na žádném z plánovaných výstavních projektů. Do konce července se tak otevře například mineralogická či numismatická expozice v Historické budově Národního muzea.

Tamtéž se mohou návštěvníci těšit i na výstavu Symboly věnující se vzniku a historii státních symbolů České republiky a výstavu České národní povstání k 75. výročí Pražského povstání a konci druhé světové války.

Probíhají zároveň i přípravy na výstavy, které jsou pořádány ve spolupráci se zahraničními partnery. Jedná se o výstavu Sluneční králové, kterou bude možné vidět v Historické budově Národního muzea a výstavu Milan Rastislav Štefánik. Generál – Osvoboditel v Nové budově Národního muzea.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz