Domů     Medicína
Auta a respirátory: Ford je další, který pomáhá v boji s koronavirem
Jan Zelenka 26.3.2020

Automobilka Ford spojuje síly s dalšími společnostmi a dává svoje výrobní i vývojové kapacity k dispozici pro výrobu naléhavě potřebného zdravotnického vybavení. Značka plánuje vyrábět týdně více než 100 000 obličejových masek a využít své kapacity 3D tisku k výrobě respirátorů na jedno použití.

Respirátory s pohonem a přívodem vzduchu

Odborníci Fordu spolupracují se společností 3M na navýšení výrobních kapacit jejích respirátorů s pohonem a přívodem vzduchu. Společně také vyvíjejí novou konstrukci, jež by využívala díly od obou společností.

Tento nový typ respirátoru by mohli v závodech Fordu vyrábět členové UAW (United Auto Workers, americká odborová organizace pracovníků v automobilovém, leteckém a zemědělském průmyslu).

Ford má totiž plné sklady ventilátorů, které byly původně určeny k odvětrávání sedadel ve Fordu F-150, k čistění vzduchu se používají HEPA filtry 3M a napájení respirátoru po dobu až osmi hodin zajistí baterie z příručního nářadí.

Plicní ventilátory

Ford a GE Healthcare (divize zdravotnických potřeb koncernu GE) spolupracují na rozšíření výroby zjednodušené verze plicního ventilátoru GE Healthcare, který pomáhá dýchat pacientům s plícemi zasaženými nemocí COVID-19. Tyto ventilátory by se mohly vedle továren GE vyrábět rovněž u Fordu.

Respirátory a obličejové masky

Designérský tým Fordu ve Spojených státech pracuje na výrobě průhledných celoobličejových masek pro zdravotníky a další pracovníky v první linii. Masky předcházejí neúmyslnému kontaktu s tekutinami a v kombinaci s respirátorem N95 představují efektivnější ochranu před koronavirem než respirátor N95 samotný.

Prvních tisíc masek se vyzkouší ve třech detroitských nemocnicích. Do konce tohoto týdne by jich mohlo být hotovo zhruba 75 000, další se budou vyrábět tempem 100 000 kusů týdně.

Ford nasadí rovněž své 3D tiskárny na výrobu jednorázových respirátorů pro zdravotníky. Po schválení příslušnými úřady spustí Ford výrobu počátečním tempem 1000 kusů měsíčně, bude ji však co nejrychleji navyšovat.

A ti další…

S přechodem na výrobu zdravotnického materiálu přispěchaly i další automobilky. Kapacity nabízí Elon Musk, šéf elektroautomobilky Tesla. Čínský koncern BYD spustil předminulý týden největší světovou továrnu na roušky.

Ušít jich umí pět milionů denně a k tomu zvládne vyprodukovat 300 tisíc lahví dezinfekce na ruce. Firma, která mimo jiné vyrábí i elektromobily, kvůli tomu přestavěla jednu ze svých továren za méně než dva týdny.

V Británii kromě Fordu se mluví i o Hondě nebo výrobci leteckých motorů Rolls-Royce nebo také o firmě JCB, která produkuje bagry a další stavební techniku.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz