Domů     Medicína
Alopecie: Život bez vlasů, obočí a řas
Dagmar Garciová 3.3.2020

Hladkým tělem bez jediného vlasu či chlupu byla známá především egyptská královna Nefertiti. Zatímco se krásná panovnice zbavovala veškerého ochlupení dobrovolně, tisíce Čechů tuto volbu nemají.

Trpí totiž vzácnou nemocí alopecie areata, které způsobuje nejen ztrátu vlasů a chloupků, ale i řas a obočí..

Nemoc může postihnout kohokoli, nevyhýbá se ani malým dětem. Nemocných navíc stále přibývá. „Jedná se o autoimunně podmíněné onemocnění, kdy bílé krvinky likvidují růstovou zónu vlasů. Nemoc může být provázána s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například onemocnění štítné žlázy,“ říká prof.

Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Nemoc se zpočátku projevuje vypadáváním vlasů na hlavě nebo ztrátou fousů. Holá místa mají obvykle tvar menších kruhů a mohou se dále rozšiřovat. Někteří pacienti tak postupně přijdou o veškeré ochlupení.

Nadějí pro ně mohou být nové léčebné metody. „Nově můžeme nabídnout cílenou léčbu malými molekulami, která dokáže tlumit zánět a reakci způsobující ztrátu vlasů a chlupů. Na rozdíl od jiných metod ale působí jen tam, kde má, a netlumí celkovou aktivitu imunitního systému,“ popisuje prof.

Arenberger. Právě o nových metodách léčby diskutovali specialisté na letošním ročníku pražského Dermatologického updatu.

Přední český dermatolog upozorňuje, že lze rozlišit několik typů alopecie, nejčastější formou je mužská plešatost. Vypadávání vlasů postihuje téměř polovinu mužů nad 40 let. Ztráta vlasů se ale nevyhýbá ani ženám, s jejich úbytkem se potýká třetina z nich, a to především v období přechodu.

Pro muže je typickým znakem tzv. hippokratovská pleš a kouty, u žen zase široká pěšinka na temeni. Ani tito lidé se ale podle prof. Arenbergera nemusí se svým osudem smířit. „Například pro muže máme k dispozici kromě transplantace vlasů i léky, které tlumí enzym ve vlasových folikulech, a tím podporují přeměnu neaktivní formy mužského pohlavního hormonu testosteronu v aktivní,“ vysvětluje prof.

Arenberger a dodává: „Na Dermatologickém updatu jsme slyšeli i přednášku o novém výzkumu, který pro podporu růstu vlasů využívá mezoterapii, tedy vstřikování malého množství roztoku z kmenových buněk pod kůži pomocí automatické ‚pistole‘.“.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz