Domů     Příroda
Za dva měsíce odstartuje projekt Ukliďme Česko  
Dagmar Garciová 10.2.2020

Zima ještě nekončí, přesto již nyní startují první úklidy pod hlavičkou naší největší dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Do hlavního jarního termínu zbývají přesně dva měsíce, v sobotu 4. dubna se vydají desetitisíce dobrovolníků uklidit nepořádek z obcí, měst a především přírody.

Během loňského roku se jich zapojilo přes 150 000 na 3 900 místech po celé ČR, sesbíráno bylo 2 600 tun odpadu..

První letošní úklidovou „vlaštovkou“ je akce Ukliďme Orlík, která proběhne již 15. února. Po snížení hladiny orlické nádrže vloni na podzim se ukázala spousta nepořádku, který je potřeba uklidit před opětovným napouštěním, jež začne koncem února. „Při obdobné akci před 16 lety se na Orlíku podařilo sesbírat 22 tun odpadu, uvidíme, jestli se toto číslo podaří dobrovolníkům, místním rybářům, našim zaměstnancům a kolegům z ČSOP letos překonat“, uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Novým partnerem akce se pro letošek stal jeden z českých význačných pivovarů, jenž je příkladem firmy, která se rozhodla skoncovat s plasty ve výrobě a od ledna přestává nabízet pivo v PET lahvích. Díky tomu bude každý rok o cca 334 tun plastového odpadu na světě méně.

„Všichni víme, že jednorázové plasty jsou problém, který stále více zbytečně znečišťuje naše okolí. V Gambrinusu jsme si řekli, že to šlo po desetiletí bez plastu a že je vlastně starý dobrý lahváč nebo čepované pro nás tím nejlepším řešením.

Proto jsme se rozhodli přestat produkovat další plast tam, kde to není potřeba,“ říká manažer značky Jakub Marek.

Právě PET lahve byly v minulosti nejčastěji nalezeným druhem odpadu při dobrovolnických úklidech. Předloni na podzim jich dobrovolníci během jediného úklidového dne napočítali přes 30 000.

Kromě uklízení je vskutku důležitá i prevence. Na začátku letošního roku proto vznikla nová odpadová aplikace www.kamsnim.cz, od které si její autoři slibují snížení množství černých skládek i odpadků povalujících se v přírodě.

Aplikace poradí, kde mohou občané ve svém okolí legálně a v drtivé většině i bezplatně odevzdat jak běžný odpad z domácnosti, tak například i prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad, nebo třeba i odpady nebezpečné.

Spolek Ukliďme Česko vznikl v roce 2013. Jeho hlavní činností je organizace celorepublikové dobrovolnické úklidové akce, kterou založili Miroslav Kubásek a Radek Janoušek s cílem uklidit černé skládky a nepořádek po celé České republice.

Úklidová akce je závislá na aktivní účasti veřejnosti, organizace v regionech podporuje tým Ukliďme svět, ukliďme Česko jak materiálně (rukavicemi a odpadkovými pytli), tak metodicky (poskytnutím návodu na přípravu akce a bezpečnostními pokyny).

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz