Domů     Medicína
OrCam MyEye 2 bude dostupnější pro české studenty
Pavel Polcar 4.2.2020

Je obecně známým faktem, že se zrakově postižení stále potýkají s jistými obtížemi při studiu, a to navzdory všem dostupným opatřením. České vysoké učení technické proto zkouší zcela nový přístup, když svým hendikepovaným studentům nabízí jedinečnou nositelnou asistenční pomůcku, přístroj OrCam MyEye 2 založený na pokročilé AI..

Jednou z těch, jež několik týdnů OrCam MyEye 2 používá, je studentka Hudební a taneční fakulty pražské AMU Ráchel Skleničková. Bez připojení k externím výpočetním kapacitám dokáže jeho umělá inteligence číst veškerý tištěný text i z obrazovky a jakéhokoliv jiného povrchu, také poznává obličeje, barvy, bankovky či výrobky na pultech obchodů.

„OrCam je zářivým příkladem toho, jak izraelské technologie zvyšují kvalitu života lidí po celém světě. A je skvělé, že je k mání i na českém trhu a v českém jazyce. Pomocí umělé inteligence usnadňuje tento přístroj lidem se zrakovým postižením každodenní život, a to obrovskou měrou.

Není tedy divu, že byl OrCam vybrán časopisem TIME jako jedna z nejlepších inovací roku 2019. Jsem proto velmi potěšen, že díky velkorysosti společnosti OrCam bude tato inovativní technologie pomáhat také studentům ČVUT a Ráchel Skleničkové,“ říká Jeho Excelence Daniel Meron, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Státu Izrael v České republice.

Díky magnetickému upevnění k rámu brýlí je OrCam MyEye 2 jedinou nositelnou pomůckou pro umělé vidění. Ovládá se intuitivními gesty rukou nebo poklepáním na tělo přístroje. Vizuální vstupy jsou předávány zvukově prostřednictvím malého reproduktoru.

Nenápadný a lehoučký přístroj o velikosti prstu si zcela vystačí bez připojení k internetu, což chrání soukromí a bezpečnost osobních dat uživatele.

„Na akci jsme také představili dvě nové, inovativní funkce, které jsou v současné době ve vývoji a posunou schopnosti OrCam MyEye 2 ještě dále. Čtecí funkci zařízení pozvedneme na novou úroveň AI, a to díky využití ‚interaktivního čtení‘ a pomocí technologie Natural Language Processing. To v praxi znamená, že uživatel může hlasovým povelem přístroji zadat, aby vyhledal specifické informace z textu nebo displeje, jako je například telefonní číslo, datum nebo dokonce věty obsahující určité slovo.

Navíc bude OrCam MyEye 2 schopen identifikovat vybrané předměty, třeba židli, hrnek nebo dveře, a svého nositele k nim nasměrovat. Uživateli tak obrovskou měrou usnadní pohyb v prostoru,“ doplňuje Irie Meltzer, ze společnosti OrCam Technologies.

Společnost OrCam vyvíjí také asistenční technologie pro lidi s postižením sluchu. První nositelnou pomůcku na světě založenou na AI, která udělá naslouchátka „chytrými“, tedy identifikuje a izoluje jeden hlas mezi mnoha mluvícími, a takto očištěný jej v reálném čase prostřednictvím Bluetooth předá do naslouchátka.

Celosvětově je OrCam MyEye 2 k mání ve 25 jazycích a 48 zemích.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz