Domů     Medicína
Jak se hubne ve 21.století?

komerční sdělení

Zatímco dřív lidstvo trápily morové epidemie a nemoci byly považovány za trest boží, dneska řešíme stres, špatný životní styl, málo pohybu, bolesti hlavy a zad, nadváhu a obezitu. Předci by se nám vysmáli.

Nějaká nadváha je netrápila, bolestí hlavy netrpěli. Starali se hlavně o to, aby měli co jíst. Jak vzdálené nám to je? My totiž toužíme hlavně po postavě s dokonalými tvary. Jak se hubne ve 21.století?

Posedlost dokonalými tvary

Ze všech stran na nás útočí fotky vychrtlých modelek, hereček s dokonalou postavou a žen, které ani po porodu potomka nemají gram navíc. O tom si my, obyčejní lidé, můžeme nechat zdát. Bohužel, stále více lidí chce takové postavy dosáhnout a trápí se nesmyslnými dietami, které mohou negativně ovlivnit naše zdraví. To je ale cesta do pekel.

Základem je zdravý životní styl

Za nárust tělesné hmotnosti může konzumace nezdravých potravin, málo pohybu, stres, zvýšená konzumace kávy a alkoholu. Jen se zamyslete, co všechno za den sníte. Zkuste si zavést deníček, kam si zapíšete všechno, co jíte.

Po týdnu si ho projděte, možná se budete divit. Kolikrát jste jídlo zhltli během práce, snídani jste vynechali? Kolik tabulek čokolády vzalo za své stejně jako ten sáček chipsů, co se na vás „smál“ v obchodě?

Řekněte dost a zkuste to změnit. Zamyslete se nad tím, co je v životě důležité a proč je teď ten správný čas na změnu.

Nastavte si reálné cíle a plňte je.

Začněte zdravě jíst.

Pravidelně se hýbejte.

Vyhýbejte se stresu.

Na jídelníčku záleží

Když nebudete zdravě jíst, můžete se hýbat jak chcete a stejně nezhubnete.

Důležité je uvědomit si, že naše strava obsahuje tři základní živiny.

Bílkoviny (proteiny)

Tuky (lipidy)

Sacharidy

Kromě nich je důležitý také příjem vitamínů, nerostných látek a vody.

Bílkoviny jsou součástí každé buňky v našem těle. Do těla je musíme dodávat každý den, dělíme je na plnohodnotné (vejce, maso, mléko) a neplnohodnotné (ořechy, luštěniny, brambory). Jejich nedostatek vede ke zpomalení růstu, zvýšené únavě a poruše některých funkcí organismu.

Tuky najdeme v každém živém organismu pod kůží, ve svalovině i vnitřnostech. Jsou zdrojem energie, rozpouští vitamíny rozpustné v tucích, ovlivňují látkovou přeměnu. V nadměrném množství ale škodí.  Dělíme je na živočišné (nasycené mastné kyseliny) a rostlinné (nenasycené mastné kyseliny); další dělení je na lehce stravitelné a těžce stravitelné.

Cukry jsou nejrychlejší zdroj energie, tvoří až 60 % denního příjmu živin. Jejich přebytek vede k obezitě, nedostatek k únavě a nedostatku energie. Dělíme je na jednoduché a složené.

K tomu, abychom shodili nějaké to přebytečné kilo je důležitý správný poměr živin ve stravě. Nesmí jich být nadbytek, tělo ale zároveň nesmí strádat.

Víte, že důležitý je i dostatek vlákniny ve stravě? Díky ní se budete cítit zasycení a nebudou vás tolik atakovat chutě na sladké.

Náš tip: Hledáte vyvážený poměr živin ve stravě a nebaví vás počítat kalorie a studovat etikety? Zkuste proteinovou dietu, která vašemu tělu zajistí přísun všech potřebných živin a pomůže vám efektivně zhubnout.

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz