Domů     Medicína
Loni se v ČR zvýšil podíl neplodných českých párů oproti zahraničním
Pavel Polcar 31.1.2020

Lékaři na reprodukčních klinikách nejčastěji v loňském roce slýchali větu – „Nedaří se nám přirozeně otěhotnět“ v českém jazyce. V meziročním srovnání se totiž loni zvětšil podíl českých párů, které si přišly pro pomoc ke specialistům na umělé oplodnění.

A to zejména ve srovnání s páry, které sem jezdí ze zahraničí. Vzrostl tak počet asistenčních výkonů, a to především v kategorii mražení vajíček a embryí..

Nárůst českých pacientek oproti ženám ze zahraničí zaznamenali i na největší tuzemské klinice umělého oplodnění Reprofit. Zatímco počet párů z ciziny se meziročně nemění, zájem Češek o asistovanou reprodukci vzrostl v posledním roce o 15 %.

Nárůst pacientek, které se s pomocí lékařů pokouší o potomky, zaznamenali lékaři především na nově otevřené klinice v Ostravě. „Roste také průměrný věk žen, které se k nám přicházejí léčit – přesahuje 37 let.

Nejsme výjimkou, ale potvrzujeme trend vyspělých zemí v Evropě i v USA,“ říká Jonáš Vokřál. Optimální biologický věk pro početí potomka je přitom podle lékařů do 25. roku života. „Od tohoto věku plodnost postupně klesá.

Šance, že zdravá žena ve věku 30 až 35 let v době své ovulace otěhotní, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Založení rodiny páry odkládají z různých důvodů, ať už kvůli finančnímu zabezpečení, studiu, kariéře nebo cestování. Roli hraje podle expertů i vysoká rozvodovost, která se v Česku podle statistik pohybuje mezi 45 a 50 %.

„Lidé si po prvním neúspěšném manželství budují rodiny s novým partnerem a často je to právě mezi 35. a 40. rokem života. Bohužel pak mnohdy zjišťují, že otěhotnět v tomto věku není tak snadné. Ženy čelí klesajícímu počtu a kvalitě vajíček a muži snižujícímu se množství oplodnění schopných spermií,“ říká MUDr. Machač.

I z tohoto důvodu roste mezi českými pacientkami zájem o asistenční výkony, kam spadá například mražení vajíček a embryí.

Vajíčka nově také mrazí odborníci přímým ponořením do tekutého dusíku. Unikátní metoda tzv. otevřeného mražení je spolehlivější a snižuje riziko, že při rozmrazení dojde k poškození buněk. „Úspěšnost, že vajíčka přežijí, se pohybuje až kolem 90 %.

Výhodou je, že ženy nemusí opakovaně podstupovat celý cyklus umělého oplodnění včetně odebírání čerstvých vajíček, které se odehrává v celkové anestezii“ dodává Machač.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz