Švýcarští vědci představili světu slitinu zlata (Au), proteinových vláken a polymeru, jež na první pohled vypadá jako běžný kousek osmnáctikarátového zlata. Výrobek má vlastnosti klasického „žlutého“ drahého kovu, ale jeho hmotnost je podstatně nižší..
Odborníci ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu pod vedením Raffaela Mezzenga ve své studii zdůrazňují, že má novinka také vlastnosti plastu. K výrobě byly použity nanokrystaly zlata, slaný polymerový gel, kde byly molekuly vody nahrazeny alkoholem, a vlákna specifických proteinů.
Pro získání aerogelu protkaného zlatem museli vše vystavit přetlakované atmosféře oxidu uhličitého, aby dosáhli reakce s uhlíkem. Aby byla látka tvarovatelná bylo ji třeba zahřát na cca 105 stupňů Celsia, což je podstatný rozdíl oproti tavné teplotě běžného zlata. Ryzí zlato disponuje hustotou 19,3 g/cm3, kdežto nový materiál sotva 1,7 g/cm3.
Očekává se, že látka najde uplatnění nejen ve šperkařství a hodinářství, ale také v chemii atd.