Domů     Příroda
Která zvířata neuvidíte jinde než u protinožců? Zjistěte, za kým se vydat do severovýchodní Austrálie

komerční sdělení

Věděli jste, že v Austrálii žije více než 4000 druhů ryb a mořských živočichů, 378 savců, 828 druhů ptactva, nebo například 300 různých plazů? Jedinečných je v Austrálii přibližně 80 % všech druhů a na pozorování všech by nestačil ani celý život, za některými z nich jsme se ale vydali i my.

Za králem Austrálie do hlubin pralesa

Prales Daintree je už 180 milionů let domovem mnoha unikátních druhů zvířat, se kterými se jinde na světě nesetkáte. Je dokonce o 10 milionů let starší než jeho slavný jihoamerický příbuzný, Amazonský prales, a je tak nejstarším pralesem světa.

Do Daintree jsme se ze Sydney vypravili pozorovat slanovodní krokodýly.

Každý, koho se zeptáte, se shodne, že setkání s nimi je (samozřejmě z bezpečné vzdálenosti) jedním z vrcholů cesty.

Petr z cestovní kanceláře Go2, který má Austrálii v malíčku, nám doporučil domluvit si plavbu na dobu odlivu, kdy se tito králové australské divočiny nejčastěji ukazují na březích řek.

Následujeme jeho doporučení a plavbu lodí s průvodcem domlouváme právě na odliv. A jsou tam. Na břehu řeky, téměř nehybní, trpěliví, vyhřívající se na slunci. Během asi hodiny a půl dlouhé plavby jich zahlédneme ještě několik a pokaždé se v nás mísí pocity nadšení z takového setkání a zároveň respekt.

Ten svou velikostí a čelistmi budí i na tu vzdálenost, ze které je pozorujeme v bezpečí paluby naší lodi.

TIP: Vydejte se na zájezd do Austrálie a poznejte místní faunu a flóru. Vybrat si můžete z poznávacích zájezdů do Austrálie nebo ze zájezdů na vlastní pěst do Austrálie.

Návštěva nejbarevnějšího společenství na světě

Daintree prales, stejně jako Velký bariérový útes, patří do světového dědictví UNESCO. Jsou jedinými dvěma památkami UNESCO, jejichž hranice sousedí, a zároveň také jediným místem na světě, kde se prales setkává s korálovým útesem.

Velký bariérový útes je tedy logicky dalším místem, kam se za australskou faunou na našem dobrodružství vydáme.

Volíme nejdříve let helikoptérou nad útesem, abychom mohli obdivovat jeho velikost a nekonečné množství odstínů modrého oceánu, který ho obklopuje, než se na korály podíváme zblízka.

Druhý den nemůžeme nedočkavostí skoro ani dospat a časně ráno vyplouváme k útesu. Poskytovatelů jednodenních výletů je v oblasti nespočet, raději si proto necháváme poradit a volíme českou CK Go2 a zájezd, který pro nás zařídila.

Na palubě katamaránu je nás celkem 15 a za den zvládneme šnorchlování na dvou nádherných místech. Velký bariérový útes je unikátním společenstvím a v podstatě téměř nic z toho, co vidíte tady, neuvidíte nikde na světě.

Je domovem více než 3000 korálových společenství. Tvrdých korálů je tu více než 360 druhů, měkkých korálů je celkem třetina z celosvětové populace.

Cesta k tajným sopečným jezerům, za klokany a ptakopysky

V Cairns se rozhodujeme ještě pro jeden krátký výlet, a to na lávovou vyvýšeninu Atherton.

Půjčili jsme si auto v Austrálii, osmdesát kilometrů mezi Cairns a Athertonem pro nás tedy není žádnou komplikací. Cestou potkáváme se tu s klokany, kterých je v Austrálii dokonce dvakrát víc než lidí, i tak je ale pro nás, Středoevropany, skupinka volně pobíhajících klokanů poměrně nevšedním pohledem.

Na vyvýšeninu vede klikatá cesta pralesem, když dojdeme na vrchol, vidíme už ale jenom louky pro farmářská zvířata. V minulosti byla totiž oblast vykácená a dřevo využito na stavbu vesnic na úpatí. Nás ale víc zajímají sopečná jezera ukrytá v pralese, posvátné stromy Fig a především doufáme, že zahlédneme ptakopyska.

Tato oblast je jejich domovem, ale ten den bohužel nemáme štěstí a nepodaří se nám žádného zahlédnout, k pozorování zvířat v divočině to ale patří. Večer nám to Atherton trochu vynahrazuje, máme štěstí na vačici, která na nás zůstane trochu překvapeně koukat dost dlouho na to, abychom si ji stihli pořádně prohlédnout… a tím naše putování po severovýchodním pobřeží končí.

Ať už se na dovolenou do Austrálie vydáte za zvířaty, divokou přírodou nebo světovými unikáty, najdete tu jednoduše všechno a ještě něco navíc. Jeďte se přesvědčit na vlastní oči!

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz