Domů     Příroda
Která zvířata neuvidíte jinde než u protinožců? Zjistěte, za kým se vydat do severovýchodní Austrálie

komerční sdělení

Věděli jste, že v Austrálii žije více než 4000 druhů ryb a mořských živočichů, 378 savců, 828 druhů ptactva, nebo například 300 různých plazů? Jedinečných je v Austrálii přibližně 80 % všech druhů a na pozorování všech by nestačil ani celý život, za některými z nich jsme se ale vydali i my.

Za králem Austrálie do hlubin pralesa

Prales Daintree je už 180 milionů let domovem mnoha unikátních druhů zvířat, se kterými se jinde na světě nesetkáte. Je dokonce o 10 milionů let starší než jeho slavný jihoamerický příbuzný, Amazonský prales, a je tak nejstarším pralesem světa.

Do Daintree jsme se ze Sydney vypravili pozorovat slanovodní krokodýly.

Každý, koho se zeptáte, se shodne, že setkání s nimi je (samozřejmě z bezpečné vzdálenosti) jedním z vrcholů cesty.

Petr z cestovní kanceláře Go2, který má Austrálii v malíčku, nám doporučil domluvit si plavbu na dobu odlivu, kdy se tito králové australské divočiny nejčastěji ukazují na březích řek.

Následujeme jeho doporučení a plavbu lodí s průvodcem domlouváme právě na odliv. A jsou tam. Na břehu řeky, téměř nehybní, trpěliví, vyhřívající se na slunci. Během asi hodiny a půl dlouhé plavby jich zahlédneme ještě několik a pokaždé se v nás mísí pocity nadšení z takového setkání a zároveň respekt.

Ten svou velikostí a čelistmi budí i na tu vzdálenost, ze které je pozorujeme v bezpečí paluby naší lodi.

TIP: Vydejte se na zájezd do Austrálie a poznejte místní faunu a flóru. Vybrat si můžete z poznávacích zájezdů do Austrálie nebo ze zájezdů na vlastní pěst do Austrálie.

Návštěva nejbarevnějšího společenství na světě

Daintree prales, stejně jako Velký bariérový útes, patří do světového dědictví UNESCO. Jsou jedinými dvěma památkami UNESCO, jejichž hranice sousedí, a zároveň také jediným místem na světě, kde se prales setkává s korálovým útesem.

Velký bariérový útes je tedy logicky dalším místem, kam se za australskou faunou na našem dobrodružství vydáme.

Volíme nejdříve let helikoptérou nad útesem, abychom mohli obdivovat jeho velikost a nekonečné množství odstínů modrého oceánu, který ho obklopuje, než se na korály podíváme zblízka.

Druhý den nemůžeme nedočkavostí skoro ani dospat a časně ráno vyplouváme k útesu. Poskytovatelů jednodenních výletů je v oblasti nespočet, raději si proto necháváme poradit a volíme českou CK Go2 a zájezd, který pro nás zařídila.

Na palubě katamaránu je nás celkem 15 a za den zvládneme šnorchlování na dvou nádherných místech. Velký bariérový útes je unikátním společenstvím a v podstatě téměř nic z toho, co vidíte tady, neuvidíte nikde na světě.

Je domovem více než 3000 korálových společenství. Tvrdých korálů je tu více než 360 druhů, měkkých korálů je celkem třetina z celosvětové populace.

Cesta k tajným sopečným jezerům, za klokany a ptakopysky

V Cairns se rozhodujeme ještě pro jeden krátký výlet, a to na lávovou vyvýšeninu Atherton.

Půjčili jsme si auto v Austrálii, osmdesát kilometrů mezi Cairns a Athertonem pro nás tedy není žádnou komplikací. Cestou potkáváme se tu s klokany, kterých je v Austrálii dokonce dvakrát víc než lidí, i tak je ale pro nás, Středoevropany, skupinka volně pobíhajících klokanů poměrně nevšedním pohledem.

Na vyvýšeninu vede klikatá cesta pralesem, když dojdeme na vrchol, vidíme už ale jenom louky pro farmářská zvířata. V minulosti byla totiž oblast vykácená a dřevo využito na stavbu vesnic na úpatí. Nás ale víc zajímají sopečná jezera ukrytá v pralese, posvátné stromy Fig a především doufáme, že zahlédneme ptakopyska.

Tato oblast je jejich domovem, ale ten den bohužel nemáme štěstí a nepodaří se nám žádného zahlédnout, k pozorování zvířat v divočině to ale patří. Večer nám to Atherton trochu vynahrazuje, máme štěstí na vačici, která na nás zůstane trochu překvapeně koukat dost dlouho na to, abychom si ji stihli pořádně prohlédnout… a tím naše putování po severovýchodním pobřeží končí.

Ať už se na dovolenou do Austrálie vydáte za zvířaty, divokou přírodou nebo světovými unikáty, najdete tu jednoduše všechno a ještě něco navíc. Jeďte se přesvědčit na vlastní oči!

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz