Domů     Technika
Jaké jsou trendy v televizorech?

komerční sdělení

Doba je rychlá a s ní je rychlý i vývoj televizorů. Kdo by si v minulosti mohl pomyslet, že budeme moci sledovat obraz ostrý jako břitva na televizi hluboké sotva pár centimetrů?

Představme si trendy a novinky tv, které potěší náš zrak a vylepší uživatelský zážitek ze sledování našich oblíbených pořadů..

Novinky TV, spotřební elektroniky a informačních technologií byly k vidění na každoročně pořádaném veletrhu CES a jejich vývoj šel zase o pěkný kousek dále. Na co se tedy můžeme těšit v případě, že se chystáme k pořízení nové televize?

Rolovací televize

Také si myslíte, že pohled na vypnutou televizi není to pravé ořechové? Pořiďte si televizi z řady QLED Samsung a nechte si na obrazovce v ambientním režimu promítat oblíbený obraz, tapetu či třeba informace o aktuálním počasí.

Nebo jděte ještě dále a pořiďte si televizor LG s rolovací obrazovkou. Že se vám to zdá jako výlet do nějakého sci-fi filmu? Možná, nicméně tato nová televize od LG je jediná, která přesně takový kousek umí.

Po vypnutí se televize za pouhých 20 sekund sroluje do podstavce jako roleta a vy pak už vidíte jen elegantní podstavec, který může sloužit třeba jako místo pro umístění Bluray přehrávače atp.

Špičkové OLED obrazovky

Pokud si chcete užít skvělý obraz, vsaďte na televizi s OLED technologií, která využívá vysoce svítivých LED diod, zaručující kontrastní obraz a zároveň nižší spotřebu. Televize OLED dokáží měnit intenzitu podsvícení nezávisle na každém pixelu.

Díky tomu, že lze řídit jas jednotlivých bodů zvlášť, nabízí, oproti svým předchůdcům, věrnější vnímání barev.

V případě, že vás uchvátí nová televize OLED s prohnutou obrazovkou, naskytne se vám ještě lepší zážitek ze sledování televizních pořadů, a to díky skvělým pozorovacím úhlům a nádherně věrným barevným odstínům.

Prohnutá televize vás dokonale obklopí a dovolí vám plně si vychutnat děj vašich oblíbených pořadů.

O slovo se hlásí MicroLED…

Souboj televizí s technologií OLED a LED stále pokračuje a výrobci se předhánějí, kdo na trh přijde s televizí s tím nejlepším obrazem. Zdálo se, že technologii OLED nic nepřekoná, ale na scénu se pomalu dostává technologie MicroLED. Technologicky je velmi podobná OLED, avšak s tím rozdílem, že ani při statických obrazech nehrozí vypalování obrazovky a zhoršování kvality obrazu.

Lepší vlastnosti MicroLED zajišťuje použití diod pouze z anorganických materiálů, díky nimž se budeme moct těšit z kvalitního televizního zážitku naší nové televize opravdu dlouho.

…a 8K

Co se obrazu týče,na špici pomyslného žebříčku je stále rozlišení 4K; docela slušně mu ale „dýchá na krk“ rozlišení 8K. Optimální sledovací vzdálenost televizoru s rozlišením 4K, z nichž více než polovina má úhlopříčku obrazovky 55″ (140 cm) a větší, je přibližně 1,2 m.

Zohledněte to při výběru, aby vaše nová televize zapadla do vašeho obývacího pokoje nejen dispozičně, ale abyste při sledování vašich oblíbených programů zbytečně nezatěžovali oči.

Trend velkých televizí se nemění ani letos. Televize s 8K rozlišením jsou dostupné pouze s velkou úhlopříčkou, a to 2,5 m. V současné době je sice 8K rozlišení jen devízou modelů televizí za statisíce korun a jejich dostupnost pro střední třídu se díky vysoké výrobní ceně zatím neplánuje, ale kdo ví.

Nezbývá nám nic jiného než si počkat a těšit se na novinky TV technologií roku příštího.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz