Domů     Příroda
Samička muntžaka chocholatého v Liberci
Pavel Polcar 30.10.2019

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit novým přírůstkem. Ve středu 23. října 2019 ze Zoo Rotterdam přicestovala nová samice vzácného asijského „štěkajícího“ jelínka muntžaka chocholatého (Elaphodus cephalophus).

Roční samice byla do Liberce transportována na doporučení koordinátora chovu za účelem posílení místního chovu a zvýšení šance na rozmnožení tohoto ohroženého druhu.

Liberecká zoo je jedinou zahradou v České republice, kde mohou návštěvníci muntžaky chocholaté spatřit. „Získat nové jedince je velice obtížné. Na celém světě je pouze 12 zoologických zahrad, které tento taxon chovají a jeho celoevropská populace čítá pouhých 31 jedinců.

Na nové přírůstky je tedy dlouhý čekatelský seznam,“ vysvětluje hlavní zoolog, Luboš Melichar.

Samička se momentálně aklimatizuje a seznamuje se s novým prostředím ve své vnitřní ubikaci a přilehlém dvorku. Poté, co se sžije s místním párem, bude i ona obývat velký společný výběh s takiny čínskými (Budorcas taxicolor bedfordi).

Zvídaví návštěvníci ji ale mohou spatřit již nyní průzory v dřevěném plotu, za kterým se malý dvorek skrývá.

S chovem muntžaků chocholatých začala zoo pod Ještědem před dvěma lety, kdy ze Zoo Heidelberg dovezla tehdy desetiměsíční samičku. O rok později k ní přibyl i samec. Chovem tohoto unikátního druhu nahradila dlouholetý chov muntžaků malých, kteří byli Evropskou komisí klasifikováni jako invazivní druh.

muntžak chocholatý – samec

Muntžak chocholatý je malý druh jelínka žijící ve vlhkých lesích v oblasti střední Číny. Jeho charakteristickým znakem je tmavý až 17 cm dlouhý chochol umístěný na temeni hlavy a hrubá tmavá srst (v létě čokoládově hnědá).

Rty, špičky uší a spodek pod ocasem jsou bílé barvy. Samci mají typické šavlovité zuby, které jim vylézají z tlamy a pod chocholem schované krátké parohy.

Jedná se o plaché zvíře, které upřednostňuje místa s dobrým úkrytem. Snadno se vyleká a v případě nebezpečí samec vydává ostrý zvuk podobný štěkotu, díky čemuž bývá také nazýván štěkajícím jelínkem.

Ve své domovině je ohrožen zejména lovem a ztrátou přirozeného prostředí. V Číně je tento druh zařazen na mnoha místech do seznamu regionálně chráněných druhů. Vzhledem k jeho skrytému způsobu života a malému množství informací je dnes obtížné odhadnout celkový stav populace ve volné přírodě.

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz