Domů     Medicína
21. září připomene Alzheimerovu chorobu
Dagmar Garciová 18.9.2019

Počet lidí trpících Alzheimerovou chorobou se u nás i ve světě neustále zvyšuje. Ačkoli na nemoc dosud neexistuje účinný lék, její průběh lze léčbou zpomalit, případně oddálit nástup choroby. S přibývajícím počtem nemocných přirozeně souvisí také nárůst nákladů na jejich léčbu.

Pacienti s Alzheimerovou chorobou vyžadují velmi náročnou a nákladnou péči, která značně zatěžuje nejen soukromé, ale i veřejné rozpočty. Potvrzují to i čísla Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Ta za jednoho pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou zaplatí ročně téměř 43 tisíc korun..

Zatímco v loňském roce trpělo v České republice Alzheimerovou chorobou 167 tisíc obyvatel, v roce 2050 to může být více než dvojnásobek. Rostoucí počet pacientů mezi svými klienty eviduje i ZP MV ČR. „Za loňský rok evidujeme 4 161 pacientů s touto diagnózou, což je o 228 pacientů více než rok předtím.

Rostly tak i náklady spojené s jejich léčbou – zatímco v roce 2017 jsme vydali na péči o pacienty s Alzheimerem přes 172 milionů korun, loni to bylo již bezmála 180 milionů,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Alzheimerova choroba patří k nejrozšířenějším typům demence. Její výskyt se trvale zvyšuje, a to i v důsledku stárnoucí populace. Netýká se ale pouze seniorů. Kolem 10 % nemocných Alzheimerovou chorobou je mladších 65 let, nemoc může postihnout dokonce i třicátníky.

„V loňském roce jsme evidovali 37 nemocných mladších 50 let. Našemu nejmladšímu klientovi s Alzheimerovou chorobou je pouhých 35 let,“ potvrzuje Kadečková.

Alzheimerova choroba, z dosud stále nezjištěných příčin, postihuje častěji ženy než muže. Přes dvě třetiny lidí s demencí jsou ženského pohlaví – v České republice se jejich počet odhaduje na více než 105 tisíc.

Rozvoj Alzheimerovy choroby je obvykle pomalý a trvá i několik let. Nemoc se vyvíjí ve třech stadiích. V první fázi se pacientovi zhoršuje zejména krátkodobá paměť, objevují se první příznaky dezorientace v čase a prostoru nebo problémy s vyjadřováním, kdy nemocný obtížně hledá slova.

V druhé fázi nastupují významné výpadky paměti, snižuje se schopnost postarat se o sebe a vykonávat běžné aktivity. Nemocný člověk lehce zabloudí a trpí halucinacemi. V posledním, třetím stadiu jsou již pacienti s Alzheimerovou chorobou zcela závislí na pomoci ostatních.

Dosud nejsou známy příčiny vzniku Alzheimerovy choroby, zatím tedy není k dispozici ani žádná účinná léčba. Existují pouze léky zmírňující její příznaky. Jako u spousty dalších nemocí je proto lepší této záludné chorobě předcházet.

Řada výzkumů potvrzuje, že riziko rozvoje demence lze snížit zdravým životním stylem – počínaje zdravým stravováním až po pravidelné fyzické a duševní cvičení, jako je například trénování paměti.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz