Domů     Medicína
Na co se umírá v Evropě? 
Dagmar Garciová 15.8.2019

Nejčastější příčinou úmrtí v Evropě jsou podle údajů Eurostatu nemoci oběhové soustavy. Souvisejí s vysokým krevním tlakem, cholesterolem či cukrovkou. Nejvíce životů mají na svědomí v Bulharsku, kde ročně způsobí smrt téměř 1100 obyvatel z každých 100 tisíc, což je dvojnásobně více než v Česku (570)..

Druhé místo v příčinách úmrtí zaujímá rakovina. Jen u nás, kde zasahuje zejména slinivku a ledviny, jí ročně podlehne 277 lidí z každých 100 tisíc. Podle zjištění projektu Evropa v datech na srdeční i nádorová onemocnění umírá v Česku více lidí, než je evropský průměr. Jejich počet se ale postupně snižuje.

Z evropských zemí umírá v důsledku nemocí oběhové soustavy nejvíce lidí v Bulharsku, ročně 1100 obyvatel na každých 100 tisíc. V České republice je toto číslo o polovinu menší. Například na ischemické choroby srdeční (infarkt, angina pectoris či srdeční nedostatečnost), které do této skupiny onemocnění patří, umírá nejvíce lidí v Litvě (561 na 100 tisíc).

Po ní následují Lotyšsko (397), Maďarsko (367) a sousední Slovensko (359). „Evropský průměr vykazuje 119 úmrtí na 100 tisíc obyvatel ročně. Vysoce nadprůměrnou pozici proto zaujímá i Česká republika s 287 zemřelými na každých 100 tisíc obyvatel.

Naopak ve Francii je to jen 47 lidí,“ uvádí Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.

Česká úmrtnost týkající se nemocí srdce nicméně během posledních let výrazně klesá. Ještě v roce 1994 umíralo na choroby srdce 494 lidí na každých 100 tisíc obyvatel. O deset let později, v roce vstupu České republiky do EU, už „jen“ 317. Například akutní infarkt myokardu, který patří mezi ischemické choroby srdeční, má podle statistik standardizované úmrtnosti nejčastěji na svědomí obyvatele Rumunska.

Právě zde infarktu ročně podlehne 107 lidí z každých 100 tisíc. Češi jsou s 52 úmrtími přesně uprostřed žebříčku zemí Evropské unie. V úmrtnosti kvůli cévním onemocněním mozku zaujímají první příčku Bulhaři (304).

V České republice podlehne mozkovým příhodám ročně 105 obyvatel z každých 100 tisíc.

Druhou nejčastější příčinou smrti v Evropě je rakovina, průměrně dosahuje 259 úmrtí na 100 tisíc obyvatel za rok. Nejčastěji zasahuje plíce, tlusté střevo a konečník. Česko je s 277 zemřelými opět nad evropským průměrem.

Četnost úmrtí kvůli rakovině u nás ale postupně klesá. V roce 1994 neporazilo rakovinu 389 lidí z každých 100 tisíc Čechů, v roce 2004 jich bylo 370. „Máme diagnózy, jako je karcinom prsu, kde díky screeningu sice narůstá výskyt, ale klesá mortalita.

Vedle toho máme nádory slinivky břišní, kde se i přes veškeré úsilí mortalita nemění. A pak jsou diagnózy jako je rakovina žaludku, kde mortalita za dvacet let klesla skoro o 40 procent, aniž bychom pro to medicínsky cokoli významného udělali,“ vysvětluje profesor Jan Žaloudík, ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Podstatné je proto podle něj analyzovat jak jednotlivé diagnózy, tak i včasné zachycení těchto nemocí. Například u rakoviny prsu se ukazuje, že preventivní screening rozhodně dává smysl.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz