Domů     Historie
Prověřeno v poušti – nová ochranná známka českých egyptologů
Dagmar Garciová 14.8.2019

Výrobky a technologie, které zvládnou extrémní pouštní podmínky, zejména v oblasti české archeologické koncese v Abúsíru a expedice v Súdánu, budou nově moci získat ochrannou známku Prověřeno v poušti, kterou uděluje Český egyptologický ústav FF UK..

Podle mluvčího FF UK Petra Koukala byla značka v minulých dnech zaregistrována na Úřadu průmyslového vlastnictví, jejím majitelem je pražská univerzita. V Egyptě se budou prověřovat jak generátory, fotoaparáty a klimatizační zařízení, tak i oděvy, textilie nebo obuv a mnoho dalších výrobků.

O udělení známky bude rozhodovat vedoucí české archeologické koncese v Abúsíru a následné potvrzení vydá vedení FF UK.

Na prvním místě je především bezpečnost práce egyptologů. „V oblasti, kde působí čeští archeologové v Egyptě, bývá i více než 45 °C ve stínu. Na jaře jsou tam zase časté písečné bouře. Náročné podmínky bývají i v šachtách a pohřebních komorách, ve kterých pracujeme.

Kromě stísněného prostoru v hloubce až 15–20 metrů pod zemí se potýkáme i se stoprocentní vlhkostí vzduchu a absencí přirozené ventilace,“ řekla Veronika Dulíková z Českého egyptologického ústavu FF UK.

Protipólem ke známce Prověřeno v poušti je certifikace Masarykovy univerzity v Brně, která uděluje známku Testováno v Antarktidě, v polární oblasti mají badatelé svou vlastní výzkumnou stanici.

Související články
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
Pokrok a rozšíření detailních analýz DNA vzorků pravěkých předchůdců člověka přinesl počátkem 21. století několik překvapivých zjištění. Pomohl mimo jiné i zformulovat paralelní vývojovou větev předchůdců člověka, takzvané denisovany. DNA denisovanů se odlišovala od DNA moderního člověka Homo sapiens, ale i jejich nejbližších „příbuzných“ neandertálců. Právě díky analýze DNA je možné sledovat předpokládané rozšíření této […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz