Desítku, nebo dvanáctku? To, že pivo může mít různou stupňovitost, ví v Česku každý. Co přesně ale stupně znamenají a že u jejich zrodu stál v 19. století chemik Karel Napoleon Balling (1805 – 1868) z Pražské polytechniky, už zase tak známá věc není.
Výročí 150 let od úmrtí této významné postavy české vědy a pivovarnictví si připomínáme v sobotu 17. března..
„Rádi bychom vybídli všechny plnoleté občany, aby si 17. března připili na památku profesora Ballinga a jeho díla, které nás stále provází,“ říká rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch.
„Ať již zvolíte desítku, nebo dvanáctku, ať budete ten večer sedět doma, nebo s kamarády v hospodě, vzpomeňte si na chvilku na českého profesora chemie. Ač není veřejnosti tolik známý, jeho práce proslavila tuzemskou vědu ve světě,“ doplňuje Melzoch. Balling se ve svém profesním životě zabýval zejména kvasnou a analytickou chemií a aktivně propagoval cukrovarnictví.
V roce 1839 vynalezl cukroměr, neboli sacharometr, který umožnil stanovit množství cukru v příslušném roztoku. Kromě cukrovarnictví zanechal jeho chemický výzkum nesmazatelnou stopu v pivovarnictví.
Ballingova stupnice měří hustotu extraktu původní mladiny – díky tomu se začala rozlišovat stupňovitost piva. Stupnice se rozšířila i do zahraničí a po různých úpravách se používá dodnes.
Balling také vypracoval attenuační teorii kvašení a sestavil vzorec pro výpočet původní stupňovitosti mladiny z rozboru piva. Obojí se taktéž rozšířilo do praxe v celém světě. Zdokonalil i sacharometr pro měření procenta cukru v mladině a zavedl jeho používání v pivovarnickém průmyslu.
Foto: I v redakci jsme si nedávno vyzkoušeli, jak se pivo vaří.
V rámci akcí spjatých s Ballingovým výročím pořádá VŠCHT neformální setkání milovníků a milovnic českého piva a vědy. Akce začíná v pondělí 19. března v 15:00 v pražských Dejvicích (prostranství mezi Národní technickou knihovnou a VŠCHT Praha).
„Pro návštěvníky je připravena ochutnávka školního pivního speciálu Lachout, který vaříme v našem výzkumném pivovaru,“ přibližuje Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT. „Pivovar si pak hosté budou moci prohlídnout v rámci komentovaných prohlídek.“ Ty startují v 15:30, 16:00, 16:30 a 17:00.
VŠCHT Praha je trvale pevnou součástí českého pivovarnictví – valnou většinu tuzemských piv mají v rukou sládci, kteří vzešli právě z této školy. „To je další důvod, proč se k profesoru Ballingovi hrdě hlásíme.
Vnímáme, že jsme na úrovni vysokého školství pokračovateli mimořádné tradice českého piva a kvasné chemie obecně,“ vysvětluje rektor Melzoch.