Domů     Objevy
Český chemik Balling je otcem stupňovitosti piva

Desítku, nebo dvanáctku? To, že pivo může mít různou stupňovitost, ví v Česku každý. Co přesně ale stupně znamenají a že u jejich zrodu stál v 19. století chemik Karel Napoleon Balling (1805 – 1868) z Pražské polytechniky, už zase tak známá věc není.

Výročí 150 let od úmrtí této významné postavy české vědy a pivovarnictví si připomínáme v sobotu 17. března..

„Rádi bychom vybídli všechny plnoleté občany, aby si 17. března připili na památku profesora Ballinga a jeho díla, které nás stále provází,“ říká rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch.

„Ať již zvolíte desítku, nebo dvanáctku, ať budete ten večer sedět doma, nebo s kamarády v hospodě, vzpomeňte si na chvilku na českého profesora chemie. Ač není veřejnosti tolik známý, jeho práce proslavila tuzemskou vědu ve světě,“ doplňuje Melzoch. Balling se ve svém profesním životě zabýval zejména kvasnou a analytickou chemií a aktivně propagoval cukrovarnictví.

V roce 1839 vynalezl cukroměr, neboli sacharometr, který umožnil stanovit množství cukru v příslušném roztoku. Kromě cukrovarnictví zanechal jeho chemický výzkum nesmazatelnou stopu v pivovarnictví.

Ballingova stupnice měří hustotu extraktu původní mladiny – díky tomu se začala rozlišovat stupňovitost piva. Stupnice se rozšířila i do zahraničí a po různých úpravách se používá dodnes.

Balling také vypracoval attenuační teorii kvašení a sestavil vzorec pro výpočet původní stupňovitosti mladiny z rozboru piva. Obojí se taktéž rozšířilo do praxe v celém světě. Zdokonalil i sacharometr pro měření procenta cukru v mladině a zavedl jeho používání v pivovarnickém průmyslu.

Foto: I v redakci jsme si nedávno vyzkoušeli, jak se pivo vaří.

V rámci akcí spjatých s Ballingovým výročím pořádá VŠCHT neformální setkání milovníků a milovnic českého piva a vědy. Akce začíná v pondělí 19. března v 15:00 v pražských Dejvicích (prostranství mezi Národní technickou knihovnou a VŠCHT Praha).

„Pro návštěvníky je připravena ochutnávka školního pivního speciálu Lachout, který vaříme v našem výzkumném pivovaru,“ přibližuje Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT. „Pivovar si pak hosté budou moci prohlídnout v rámci komentovaných prohlídek.“ Ty startují v 15:30, 16:00, 16:30 a 17:00.

VŠCHT Praha je trvale pevnou součástí českého pivovarnictví – valnou většinu tuzemských piv mají v rukou sládci, kteří vzešli právě z této školy. „To je další důvod, proč se k profesoru Ballingovi hrdě hlásíme.

Vnímáme, že jsme na úrovni vysokého školství pokračovateli mimořádné tradice českého piva a kvasné chemie obecně,“ vysvětluje rektor Melzoch.

Související články
Objevy Ostatní 22.11.2024
Paleontologové vědí, že spolu s mamuty pobíhali po povrchu naší planety i šavlozubé kočky, které je lovily. Ovšem téměř dvě stě let se mohli jen dohadovat, jak tito predátoři ve skutečnosti vypadali, a to na základě nálezů zkamenělých kostí, tesáků či občasné stopy. Nyní bylo ale objeveno v permafrostu Sibiře dokonale zachované tělo mláděte. Jedná […]
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal jméno podle jihočeské metropole – Budvirus. Jedná se o takzvaný obří virus, který napadá jednobuněčné vodní řasy skrytěnky. Výzkumníci potvrdili, že tento virus má významnou roli v ekosystému, protože […]
Jsou pouhým okem neviditelné, bez chuti a bez zápachu. Nemáte šanci je v jídle postřehnout, přitom jde o vysoce nebezpečné karcinogeny. Z přírody se vymýtit nedají. Jistou naději ale dávají výzkumy biologických metod boje proti plísním, které aflatoxiny tvoří. Počátkem 60. let minulého století postihla britské chovatele drůbeže nečekaná rána. Ve velkém jim hynuly především krůty. Vypadalo to […]
Buňky jsou synonymem něčeho tak malého, že nestačí ani lupa, abychom si je mohli prohlédnout. Bez mikroskopu pro náš zrak neexistují. Jenže to není tak úplně pravda. Některé buňky jsou tak velké, že je lze pohodlně pozorovat pouhým okem. A to není jejich jediná zvláštnost. O setkání s jednobuněčnými obry věděla své jistá paní Marie Harrisová […]
Objevy Ostatní Technika 11.11.2024
Martin Ševeček z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze se svým týmem úspěšně otestoval materiály pokrytí jaderného paliva, které mohou poskytnout provozovatelům ekonomický benefit, a v krajním případě i dodatečný čas pro zvládnutí jaderné havárie. Poslední rok podroboval zkouškám různé varianty palivových proutků na MIT, jedné z nejlepších technických škol na planetě. Výsledky několika běžících […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz