Domů     .Video
Aligátoři v ledu

Plazi jsou studenokrevní odborně ektotermní živočichové jejichž teplotu ovlivňuje okolí. Aligátoři američtí (Allligator mississsippiensis) žijící ve Swamp Park v Severní Karolíně využívají na první pohled bizarní taktiku pro překonání nepříznivých podmínek.

I když může působit zvláštně, funguje skvěle! A to už 65 miliónů let. Tolik let obývá řád krokodýli Zemi a prakticky se za tu dobu nezměnili..

https://www.youtube.com/watch?v=I0fuSMa1QYc

Slovo aligátor pochází ze španělského el lagarto – ještěrka. Zimu překonávají tyto přerostlé ještěrky tak, že se uvedou do stavu podobného hibernaci. U plazů se jedná o brumaci. Na rozdíl od savců aligátoři nespí, jen jsou jejich metabolické procesy utlumené na minimum.

Z vody čouhají jejich čumáky a ozubené tlamy zajišťující utlumeným ještěrům vzduch. V této poloze dokážou přežívat i několik měsíců. Až se okolní podmínky zlepší a teplota se zvýší, vrátí se ke svému životu.

Shallotte River Swamp Park v americké Severní Karolíně dodává, že nehrozí žádné nebezpečí. Aligátoři šetří energii na udržení tělesné teploty a okolí a případná potrava je začne zajímat až  s vylepšením podmínek.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz