Domů     .Video
Horníci na asteroidech? Mikrobi!
Pavel Šmejkal 25.4.2017

https://www.youtube.com/watch?v=O9cLLNpo2f8

Výzkum vesmíru není jen čistě vědeckou prací, ale má i své praktické důsledky. Vždyť blízké i vzdálenější okolí Země je plné surovin, které si v prostoru jen tak poletují. A byla by škoda tento materiál nevyužít..

Asteroidy jsou plné kovů a ty se lidstvu rozhodně hodí. Těžba na kosmických tělesech již přitom není hudbou vzdálené budoucnosti. Některé soukromé společnosti již řeší, jaký způsob těžby by byl nejefektivnější.

Mrňaví havíři

Horníci ve skafandrech nastupují do výtahu, který je během chvíle zaveze do útrob asteroidu. V šachtě pak čeká vláček, který pracovníky odveze až na čelbu s rudnou žílou. Mohla by takto vypadat těžba na kosmických tělesech?

Zcela jistě ne! Na starosti ji budou mít spíše roboti či spíše mikroorganismy. Právě se specializovanými mikroby počítá koncepce společnosti Deep Space Industries (DSI).

Nápad je to na výsost zajímavý. Geneticky upravení mikrobi, kterým nevadí vakuum ani kosmické záření, budou vysazeni na asteroidu. Tam si založí vlastní kolonii a přitom mimoděk budou zpracovávat třeba železo.

Mohou je čistit, zbavovat hlušiny či jej přeměnit tak, aby bylo k samotné těžbě ještě vhodnější. V principu se nejedná o nic nového, podobným způsobem se na Zemi již těží některé kovy, kupříkladu měď.

 

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz