Domů     .Video
Pozor! Záludná bakterie!
Pavel Šmejkal 24.1.2017

https://www.youtube.com/watch?v=zOHrJkamb3E

Kterým bakteriím je lépe se raději vyhnout? Ještě před nedávnem se věřilo, že vředová choroba žaludeční vzniká kvůli nadměrné produkci kyseliny chlorovodíkové, nebo naopak nedostatečné tvorbě faktorů chránících sliznici žaludku.

Rozhodně však byl odmítán infekční původ prostě proto, že v kyselém prostředí žaludku bakterie nedokáže přežít.

Jenže v roce 1982 byl objeven mikroorganismus Helicobacter pylori.  Málokdo byl zpočátku ochoten uvěřit faktu, že nemoc, kterou až dosud medicína považovala za psychosomatickou, je vyvolána tyčinkou dlouhou asi tři tisíciny milimetru.

Helicobacter pylori je spirálovitá bakterie, která se usídluje ve sliznici žaludku i dvanácterníku a vyvolává tam zánět. Kyselé prostředí v žaludku je pro většinu bakterií nepříznivé, Helicobacter je však schopen žít zde dlouhodobě.

Usídluje se v povrchových vrstvách žaludku (hlen, slizniční prohlubně) a produkuje zásadité látky, které ho chrání před žaludečními kyselinami.

Přenáší se blízkým kontaktem mezi zdravým člověkem a nosičem bakterie. Přenos je možný např. použitím neumytého nádobí nebo příboru. Infekce touto bakterií patří celosvětově mezi nejčastěji se vyskytující nákazy.

Způsobuje velmi rozšířenou infekci bakteriálního původu, která zasahuje sliznici žaludku a dvanácterníku a vyvolává různé trávicí potíže. Časem způsobuje tzv. chronický aktivní zánět (gastritidu). Vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů může vést až k rakovině žaludku.

Zákeřnost této infekce způsobující rakovinu žaludku spočívá v tom, že v době, kdy je skoro 100% možnost vyléčení, nemusí pacienti cítit téměř žádné těžkosti. Ovšem i u nich postupně dochází ke změnám na žaludeční sliznici ve smyslu chronického zánětu žaludku.

VÍCE SE DOČTETE V NĚKTERÉM Z PŘÍŠTÍCH VYDÁNÍ 21. STOLETÍ.

Předchozí článek
reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz