Domů     .Video
Superrychlý útočník
Pavel Šmejkal
od Pavel Šmejkal 15.12.2016

https://www.youtube.com/watch?v=j3mTPEuFcWk

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus peregrinus) nebyl v minulosti na území dnešní České republiky výrazně rozšířen. Od 80. let se jejich počet začal zvyšovat a v současné době ornitologové odhadují počet hnízdících párů asi na 20.

Samice sokola je výrazně větší než samec, velikostí může být srovnatelná například s havranem. Charakteristickým rysem jsou dlouhá špičatá křídla a krátký zužující se ocas. Hlavní kořistí tohoto dravce jsou různí ptáci.

reklama

Sokol loví téměř výhradně ptáky za letu a k lovu drobných pozemských živočichů se uchyluje jen výjimečně. Z velké výšky se vrhá na kořist pod sebou a útočí pařáty. Při letu střemhlav dokáže dosáhnout rychlosti až 300 km/hod.

Protože by byl náraz v této rychlosti nebezpečný i pro něj, útočí na křídlo. Kvůli riziku úrazu proto neútočí ani na větší ptačí hejna, což využívají některé druhy ptáků, které se při hrozícím útoku shlukují do hejna.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz