Domů     .Video
Kde se vzala mražená pizza?
Pavel Šmejkal 11.10.2016

https://www.youtube.com/watch?v=4UgMc0t076o

Předchůdce dnešní pizzy začali péct již staří Egypťané, a to v podobě jakýchsi jednoduchých plochých koláčů. Od Egypťanů se tuto dovednost naučili Římané a díky nim se umění pečení pizzy rozšířilo do celé Itálie, která dala pizze i jméno.

Název je totiž odvozen z neapolského dialektu, kde slovo picea označovalo pečené placky z kynutého těsta pokryté dalšími ingrediencemi, mezi nimiž nechyběl například sýr.

Již na konci 17. století vznikají první pizzerie, a když asi o 100 let později začali pekaři na pizzu přidávat i rajská jablíčka, vznikla prakticky pizza, jak ji známe dnes.

K dalšímu rozvoji v pečení pizzy došlo poté, co si umění její přípravy s sebou do Ameriky přivezli italští vystěhovalci. Ti se postupem času přizpůsobovali americkému stylu „fast food“ a pizzu místo v peci začali péct i na pánvi.

První oficiální „italská americká“ pizza pochází z roku 1943 a jmenovala se Chicago Style.

V roce 1948 se na trhu objevilo první předpřipravené těsto na přípravu pizzy a v 50. a 60. letech se již plně etablovala na americkém trhu jako další ze způsobů rychlého občerstvení (vedle hot dogu, hamburgeru a jablečného american pie koláče).

S první zmrazenou pizzou přišli bratři Celentanové v roce 1957. Díky nim došlo k masivnímu rozmachu mražených polotovarů v obchodech.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz