Domů     .Video
Dlouhá historie modrých džín
Pavel Šmejkal 5.9.2016

https://www.youtube.com/watch?v=TGtyy95DjUc&feature=player_embedded

Na nápad vyrábět kalhoty ze stanové látky a kapsy zajistit proti utržení kovovými cvočky přišel německý imigrant do USA Levi Strauss (1829 – 1902), jehož firma Levi Strauss & Co. byla založena v San Francisku v Kalifornii v roce 1853. Patentovány byly v roce 1873 a původní model, který je označen číslem 501 a má poklopec na knoflíky, se vyrábí dodnes.

Pojmenování džíny (nebo anglicky blue jeans) pochází z francouzského označení pro barvivo, které se k barvení těchto kalhot používalo: bleu de Gênes, neboli janovská modř.

Někdy se jako synonymum pro tyto kalhoty objevuje i pojmenování rifle, které však vychází pouze z pojmenování jednoho z výrobců, či texasky, což je název odvozený od texaských kovbojů, kteří je zpopularizovali v období okolo první světové války.

Původně stály džíny 1 dolar, dnes je to celosvětový byznys s obratem 40 000 000 000 dolarů ročně.

Cesta, na jejímž konci stojí kalhoty, začíná na bavlněném poli. Bavlna se češe ručně a jeden česač za den sklidí asi 50 kg, pokud je ke sklizni využíváno strojů, pak speciální kombajn dokáže sesbírat 50 kg bavlny za 5 minut.

V 1 tuně nasbíraného materiálu je asi 400 kg bavlněného vlákna. Z 200 kg čisté bavlny se dá vyrobit přibližně 325 kalhot.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz