Domů     .Video
S hvězdicemi bojují roboti!
Pavel Šmejkal 18.12.2015

https://www.youtube.com/watch?v=-ardrFZuFkU

Korály nedecimují pouze rostoucí teploty moří, o kterých se mluví v souvislosti se změnami klimatu. Mnohem horší dopady mají na jejich populace bouře a pak také agresivní hvězdice trnové (Acanthaster planci). .

Bouřím zabránit nedokážeme, ale proti hvězdicím chtějí nasadit australští vědci autonomního robota, který je cíleně vyhledává a zabíjí vstříknutím dávky jedu. Robota, který dostal podle zkratky anglického názvu hvězdice Crown of Thorns Starfish (COTS) jméno COTSbot, vyvinuli Matthew Dunbabin a Feras Dayoub z Queensland University of Technology.

Je navržen tak, aby autonomně vyhledával hvězdici a dal jí smrtící injekci. Za osm hodin činnosti by mohl tímto způsobem zlikvidovat přes 200 hvězdic. Poté, co robot odstraní většinu hvězdic z dané oblasti, mohou potápěči odstranit přeživší kusy.

Zabijí přes 40 % korálů

Jedna jediná hvězdice přitom ročně zničí i několik metrů korálů. Podle australské studie z roku 2012 se tito tvorové podílejí na úbytku korálů ve Velkém bariérovém útesu ze 42 %. O něco více (48 %) připadá na bouře a pouze 10 % jde na vrub globálnímu oteplování.

Od roku 1985 do roku 2012 se přitom plocha, kterou ve Velkém bariérovém útesu zmenšila o 50 %.

„Lidští potápěči dělají neuvěřitelnou práci, aby vymítili tyto hvězdice z vybraných lokalit, ale prostě jich není dost, aby pokryli všechna místa jejich výskytu,“ uvedl Matthew Dunbabin. Současnými metodami tak člověk boj s těmito ničiteli korálů prohrává.

Naproti tomu flotila 10–100 COTSbotů, které mohou pracovat ve dne v noci za každého počasí, by poměr sil dokázala zvrátit.

DALŠÍ INFORMACE ZÍSKÁTE V 21. STOLETÍ Č. 1/2016, KTERÉ VYCHÁZÍ PRÁVĚ DNES!

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz