Domů     .Video
Invaze podivného červa!
Pavel Šmejkal 16.10.2015

https://www.youtube.com/watch?v=kClIDlu8x4Q

Hlíst, který původně pochází z Nové Guiney, nemá zatím známého přirozeného nepřítele. S půdou a exotickými rostlinami se jeho larvy šíří do celého světa. Dodnes byl zaznamenán ve 22 zemích a je na seznamu 100 nejinvazivnějších druhů rostlin a živočichů. .

Platydemus manokwari také známý podle místa původu jako novoguinejský hlíst byl popsán v roce 1962. V loňském roce na sebe upoutal pozornost, když se poprvé objevil v Evropě, konkrétně ve Francii. Červ je pouze několik milimetrů tlustý, ale dorůstá do délky až 6,5 centimetru.

Je olivovo-hnědé barvy se světlejším proužkem „na zádech“. Orgán podobný ústům má ve středu těla na spodní straně. Do roku 2014 byl výskyt znám pouze z 15 zemí, převážně v oblasti Pacifiku, s jeho objevením ve Francii se odborníci šíření invazivního hlísta začali více zabývat a zjistili, že se nachází v dalších 6 oblastech, kde předtím nebyl zaznamenán.

Jedná se převážně o ostrovy, alarmující je ovšem jeho výskyt na Floridě, odkud se snadno může rozšířit do celé kontinentální Ameriky.

DALŠÍ INFORMACE ZÍSKÁTE V 21. STOLETÍ Č. 11/2015, KTERÉ VYCHÁZÍ 21. ŘÍJNA, TEDY PŘÍŠTÍ STŘEDU.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz