Domů     Příroda
Proč si paviáni hledají podobné protějšky?
Pavel Šmejkal 3.9.2015

https://www.youtube.com/watch?v=lySD1yJ_fDo

Paviáni čakma (Papio ursinus) obývající savany a lesostepi jižní Afriky vytvářejí početné tlupy složené z mnoha samic a samců. Nový britský výzkum nyní zjistil, že v rámci skupiny tráví paviáni více času s paviány, kteří mají podobné charakteristiky jako oni sami. .

Mezi vlastnostmi, podle kterých se paviáni sdružují, bychom nalezli například podobný věk, stupeň hierarchie uvnitř tlupy, ale dokonce i typ osobnosti. Podle vědců z university v Cambridge a ochranářské organizace Zoological Society z Londýna, může toto kastování omezit šíření nových sociálních informací v rámci širší tlupy.

Už předchozí výzkum týmu ukázal, že paviáni určitého věku a osobnostního typ – mladší a odvážnější zvířata – budou pravděpodobněji „informačními generátory“, protože častěji řeší nové problémy, které se například týkají obstarávání potravy.

Vzhledem k tomu, že tyto informační generátory tráví většinu času ve společnosti podobných paviánů, existuje podle vědců riziko, že nově získané informace mohou skončit výlučně u jiných informačních generátorů, čímž se snižuje pravděpodobnost rozšíření nových znalostí širší skupině.

„V rámci sítí velkých tlup jsou v průběhu času společenské preference obecně diktovány věkem, hodností, a tak dále. U lidí to vidíme celou dobu. Také se dáváme dohromady s lidmi, kteří mají stejný příjem, náboženství, vzdělání atd.

U paviánů je to v podstatě stejné,“ uvedla doktorka Alecia Carterová z katedry zoologie University of Cambridge a hlavní autorka studie.

5 let pozorování

Výzkumné týmy sledovali dvě stejné paviání tlupy od úsvitu do soumraku v národním parku Tsaobis v Namibii po dobu několika měsíců každá rok mezi lety 2009–2014. Studie je první, která sledovala paviání sítě sociálních struktur v tak dlouhém časovém horizontu.

Aby otestovali odvahu, v podstatě asertivní zvědavost paviánů, rozmístili výzkumníci na okrajích stezek používaných paviáními tlupami neznámé potraviny. Tyto podněty zahrnovaly natvrdo uvařená vejce a drobné pečivo obarvené na červeno nebo na zeleno.

Vědci poté měřili čas strávený zkoumáním nové potravy, a zda bylo snědeno, aby určili stupeň smělosti u členů paviáních tlup.

VÍCE SE DOČTETE V NOVÉM ČÍSLE 21. STOLETÍ, KTERÉ JE PRÁVĚ V PRODEJI!

Související články
Vědci v poslední době objevují úžasný potenciál hub, které se dají využít k mnoha průlomovým inovacím. Pomoci by mohly i s rozkladem plastů, které se hromadí a postupně zamořují planetu. Houby to zvládají bez vzniku mikroplastů a čím dál rychleji… „Lidé si začínají uvědomovat, že houby nejsou ani rostliny, ani živočichové, ale mají vlastní rozlehlou […]
Příroda 1.12.2025
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přístupných tras. Jak uvede mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný, jeleni mají k přezimování k dispozici celkem 18 shromaždišť. Jedná se o oplocené obory, […]
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
Příroda Zajímavosti 28.11.2025
Pomocí technologie genové editace CRISPR vylepšená pšenice pomáhá půdním bakteriím vytvářet přírodní hnojivo. To by mohlo být průlomem na cestě k čistšímu, levnějšímu a udržitelnějšímu zemědělství. Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu vyvinuli pšenici, která podporuje půdní bakterie k přeměně atmosférického dusíku na hnojivo využitelné rostlinami. Posílení přirozené sloučeniny v rostlině pšenice aktivuje bakterie k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz