Domů     Příroda
Proč si paviáni hledají podobné protějšky?
Pavel Šmejkal 3.9.2015

https://www.youtube.com/watch?v=lySD1yJ_fDo

Paviáni čakma (Papio ursinus) obývající savany a lesostepi jižní Afriky vytvářejí početné tlupy složené z mnoha samic a samců. Nový britský výzkum nyní zjistil, že v rámci skupiny tráví paviáni více času s paviány, kteří mají podobné charakteristiky jako oni sami. .

Mezi vlastnostmi, podle kterých se paviáni sdružují, bychom nalezli například podobný věk, stupeň hierarchie uvnitř tlupy, ale dokonce i typ osobnosti. Podle vědců z university v Cambridge a ochranářské organizace Zoological Society z Londýna, může toto kastování omezit šíření nových sociálních informací v rámci širší tlupy.

Už předchozí výzkum týmu ukázal, že paviáni určitého věku a osobnostního typ – mladší a odvážnější zvířata – budou pravděpodobněji „informačními generátory“, protože častěji řeší nové problémy, které se například týkají obstarávání potravy.

Vzhledem k tomu, že tyto informační generátory tráví většinu času ve společnosti podobných paviánů, existuje podle vědců riziko, že nově získané informace mohou skončit výlučně u jiných informačních generátorů, čímž se snižuje pravděpodobnost rozšíření nových znalostí širší skupině.

„V rámci sítí velkých tlup jsou v průběhu času společenské preference obecně diktovány věkem, hodností, a tak dále. U lidí to vidíme celou dobu. Také se dáváme dohromady s lidmi, kteří mají stejný příjem, náboženství, vzdělání atd.

U paviánů je to v podstatě stejné,“ uvedla doktorka Alecia Carterová z katedry zoologie University of Cambridge a hlavní autorka studie.

5 let pozorování

Výzkumné týmy sledovali dvě stejné paviání tlupy od úsvitu do soumraku v národním parku Tsaobis v Namibii po dobu několika měsíců každá rok mezi lety 2009–2014. Studie je první, která sledovala paviání sítě sociálních struktur v tak dlouhém časovém horizontu.

Aby otestovali odvahu, v podstatě asertivní zvědavost paviánů, rozmístili výzkumníci na okrajích stezek používaných paviáními tlupami neznámé potraviny. Tyto podněty zahrnovaly natvrdo uvařená vejce a drobné pečivo obarvené na červeno nebo na zeleno.

Vědci poté měřili čas strávený zkoumáním nové potravy, a zda bylo snědeno, aby určili stupeň smělosti u členů paviáních tlup.

VÍCE SE DOČTETE V NOVÉM ČÍSLE 21. STOLETÍ, KTERÉ JE PRÁVĚ V PRODEJI!

Související články
Příroda Zajímavosti 12.12.2025
Odborníci z Cambridgeské univerzity se rozhodli porovnat, jak si na tom lidé se svojí mírou monogamie stojí ve srovnání s ostatními savci. Obsadili krásné 7. místo z 35 druhů, což je umisťuje mezi skutečně monogamní, na rozdíl od našich nejbližších příbuzných šimpanzů a goril, kteří stojí na úplně opačné straně spektra… Lidé se umístili před […]
Příroda Zajímavosti 11.12.2025
V pátek držíte v ruce lamí ohlávku, a přemýšlíte, kdo tu vlastně vede koho. V sobotu vás vyplaší čerti-krampusáci, rakouská specialita na profesionální strašení dětí i dospělých. A v neděli cestou do Česka žasnete nad nejdelším železničním tunelem Rakouska. Mezitím přemýšlíte, jak se rodí dokonalý lyžařský oblouk a jak úžasná je vlastně fyzika v pohybu. Cesta na […]
Příroda Technika 10.12.2025
Že samičky některých opeřených letců snášejí vejce do cizích hnízd, je věc celkem známá. Snad každý si v této souvislosti vybaví kukačku. Ta bývá nezvanou návštěvnicí u jiných druhů. Ovšem existuje i takzvaný vnitrodruhový hnízdní parazitismus. To znamená, že samice nechá vejce v hnízdě ptáka stejného druhu. Dělají to kupříkladu některé kachny, vrabci nebo vlaštovky. […]
Příroda 8.12.2025
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. Odpověď na otázku, co dalo vzniknout oné přezdívce, je úplně jednoduchá. Samička po páření mnohem menšího partnera zahubí, přesněji řečeno ho „slupne“ – což není nic neobvyklého ani […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz