Domů     .Video
Barevný svět papoušků
Pavel Šmejkal 26.6.2015

https://www.youtube.com/watch?v=J2x6zOCVpE8

Úchvatní, inteligentní ptáci hýřící barvami, to jsou papoušci rodu ara. Ary jsou ozdobou tropických deštných lesů střední a Jižní Ameriky, díky své milé povaze se chovají i v domácnostech. Nelegální odchyt z volné přírody za účelem obchodování tyto vzácné druhy v poslední době však ohrožuje. .

Arové patří mezi velké papoušky s rozpětím křídel až 90 centimetrů. Jejich název vytvořil roku 1799 francouzský přírodovědec Bernard Germain de Lacépède (1756–1825). Ve volné přírodě žijí v párech, malých rodinných skupinkách nebo hejnech čítajících maximálně dvacet jedinců. Arové jsou dlouhověcí ptáci, v zajetí se dožívají i více než padesáti let.

Lysina jako chladnička

Oblíbenou potravou je pro ně kromě ovoce také množství nejrůznějších semen a ořechů. Jejich stále dorůstající zobák se vypořádá i s nejbytelnější skořápkou. Tvoří ho totiž chitin – jeden z nejtvrdších přírodních materiálů.

Další podivuhodnou zvláštností papouška ara je neopeřené místo kolem očí. Tato lysinka funguje jako dokonalý chladicí systém. Proudění krve do těchto oblastí dokáže totiž papoušek v případě potřeby ovládat, a chránit tak svůj mozek před přehřátím.

 

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz