Domů     .Video
Unikátní tank v Lešanech
Pavel Šmejkal 9.9.2013

https://www.youtube.com/watch?v=o9TsUwRofrk

Na Tankovém dni, který se uskutečnil 1. 9. 2013 ve Vojenském technickém muzeu Lešanech, byl slavnostně představen kompletně zrenovovaný předválečný tank LT 35. Stroj v roce 1945 odvezli z Evropy Američané, kteří na něm prováděli různé zkoušky, a do České republiky se zásluhou Vojenského historického ústavu vrátil opět v roce 2008.

Po čtyřleté rekonstrukci se tank LT 35 znovu projel po areálu lešanské arény. Jde o jediný pojízdný exemplář tohoto tanku na světě. Celkem je zachováno 5 těchto lehkých předválečných tanků, ale pouze „lešanský kousek“ může předvádět jízdní ukázky.

Renovace se ujal Vojenský opravárenský podnik v Novém Jičíně a během 4 let byl tank uveden do původního stavu včetně přesných odstínů kamufláže. Zároveň byl v motorárně v Bílém Potoce opraven čtyřválcový motor Škoda o obsahu 8 620 cm3 a také unikátní pneumatický systém řízení tanku.

Spolu s ním se v ukázce prohání v bahně lešanské arény jeho nástupce LT vz. 38, jenž se v době před válkou již nestihl dostat k československým jednotkám, ale který využila německá armáda ve svém tažení.

Na jeho moderním podvozku byl německými konstruktéry později postaven i známý stíhač tanků Hetzer, jenž se v Lešanech rovněž nachází v pojízdném stavu.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz