Domů     .Video
Pavoučí vlákno z kozího mléka
Pavel Šmejkal 3.7.2013

https://www.youtube.com/watch?v=ktgACq4zcAU

Vědci dokážou získat pavoučí lano z mléka koz. Ke Spidermanovi máme zatím ještě stále daleko, ale o využití podobných „vychytávek“ už vědci vážně uvažují.

Surovinu pro výrobu materiálu, který byl pro své vlastnosti nazván BioSteel (biologická ocel) produkují transgenní kozy, kterým byl do dědičné informace zabudován gen pro výrobu pavoučího vlákna. Gen pro bílkovinu pavoučího vlákna byl spojen s kozí mléčnou bílkovinou.

V mléce se nachází v rozpuštěném stavu (aniž by měnil fyzikální či chuťové vlastosti mléka) a k vysrážení „pavoučiny“ dojde po snížení pH mléka.

Z takto získané bílkoviny se následně upřede vlákno, které je vysoce mechanicky odolné. Má asi třikrát vyšší odolnost než stejně tenké vlákno z kevlaru, užívané při výrobě neprůstřelných vest. Samozřejmě, že jako první počítají s využitím představitelé armád – ať už jako padáková lana, ochranné vesty či lana zachytávající letadla po přistání na letadlových lodích.

V civilním sektoru je využití rovněž velice široké. Od architektury až po medicínu, kde by mohlo vlákno fungovat jako ultratenké nítě pro šití při operacích oka či mozku. Pro medicínské využití svědčí i to, že lidské tělo jej dobře snáší a po čase je vlákno zcela vstřebáno.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz