Domů     .Video
Kdo vytvořil nejlepší řetězovou reakci?
Pavel Šmejkal 21.6.2013

https://www.youtube.com/watch?v=mVFGc2ewURo

Celorepubliková přírodovědná soutěž „Řetězová reakce“ zná svého vítěze. Odborná porota i veřejnost se vzácně shodly na nejlepším stroji založeném na řetězové reakci. Vítězem soutěže se stal tým „boys and girls“ sušického gymnázia pod vedením profesora Radovana Sloupa.

O jakou soutěž jde? Středoškolské pětičlenné týmy mají sestrojit samočinně fungující řetězovou reakci, která je na odstartována jedním zásahem člověka a následně pokračuje jen za pomoci fyzikálních či chemických experimentů.

Cílem projektu je zvýšit zájem o přírodní vědy a jejich popularizace, a to především chemie pro středoškolské studenty, kteří se budou rozhodovat o svém povolání.  .

Týmy soutěžily ve dvou kategoriích: o cenu odborné poroty a o přízeň publika se ucházeli ve volném hlasování ne webu. U veřejnosti rozhodlo pouze jedno kritérium – počet hlasů. Odborná porota složená ze zástupců České společnosti chemické, Svazu chemického průmyslu, Národního technického muzea, Domu dětí a mládeže ČR a společnosti BASF hodnotila jednak nápaditost, ale třeba také odbornou erudici týmu nebo přihlížení při sestavování stroje k environmentálním problémům a trvale udržitelnému rozvoji. .

V soutěži odborné poroty vyhrály „boys and girls“ z Gymnázia Sušice pod vedením učitele Radovana Sloupa. Druzí, tým „Sosissky”, skončili studenti Gymnázia Matyáše Lercha z Brna, pod vedením učitele Miroslava Kubery a třetí se umístil tým „10g dichromanu” z Gymnázia Česká a ON z Českých Budějovic, pod vedením paní Pavly Kodříkové. .

„Sestavení stroje bylo dost pracné. Některé části tým zkoušel snad padesátkrát, než nabyly takového stavu, aby je bylo možno správně použít. To ale neznamená, že by při tom nebyla zábava, naopak. Kolikrát jsme se ani nestačili divit nad tím, že nám to funguje jinak, než jsme si naplánovali – třeba proč pěna nevodí, když dosud vodila?“ uvedl vedoucí vítězného týmu ze Sušic a tamní pedagog Radovan Sloup. .

Soutěž Řetězová reakce byla kromě České republiky simultánně uvedena v dalších dvou zemích Střední Evropy, a to konkrétně v Rumunsku a Srbsku. Dalších 7 zemí tohoto regionu se do projektu přidá letos na podzim.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz