Domů     .Video
Obnovitelná energie z čínského venkova
Pavel Šmejkal 13.2.2013

https://www.youtube.com/watch?v=zlBU9W12QD8&feature=relmfu

Abby Watrousová, inženýrka z University Colorado, pracuje na svém doktorském projektu, kterým je využití obnovitelných zdrojů energie v rozvojových společnostech. Na některých místech lze samozřejmě využívat sluneční či větrnou energii, ale jinde je nutné nalézt jiné, pokud možno levné možnosti.

Před časem navštívila devět čínských provincií, kde nad problémem spolupracovala i s místními studenty technické university z Pekingu.

I když existuje mnoho příběhů o rostoucí čínské střední třídě a zvýšené poptávce po spotřebním zboží, stovka milionů obyvatel stále žijí na hranici životního minima. Každý den například u některých rodin využívají k vytápění kruhové brikety dřevěného uhlí, známe jako „včelí uhelné plástve“.

Jde o směs hlíny a uhlí, která při spalování vypouští mnoho škodlivin do ovzduší.  Abby Watrousová a její čínští pomocníci teď vymýšlejí způsob, jak začít využívat například organický materiál počínaje slámou a kukuřičným šustím a konče například zahradním kompostem.

Sama Čína vyhlásila, že do roku 2020 chce mít z obnovitelných zdrojů energie pokryto až 15 % veškerého odběru elektřiny.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz