Domů     .Video
Startuje mistrovství Evropy v nejpopulárnější hře světa
Pavel Šmejkal 8.6.2012

https://www.youtube.com/watch?v=Hob-vOBCCmo

Dnes začíná v Polsku a na Ukrajině další evropský šampionát v nejpopulárnější hře světa – v kopané. Historie této hry sahá do poměrně dávné minulosti, i když tehdy se o fotbale v dnešním pojetí rozhodně hovořit nedalo.

Již ve 2. století p. n. l. se v Číně hrálo tzv. kudžu, později se hry založené na přihrávání kulatých předmětů nohama provozovaly i v Řecku či v Římě. Středověk přinesl v různých částech světa různé podoby takovýchto her, ale skutečné kořeny dnešního fotbalu patří (kam jinam, že?) do Anglie, kde v 16. století se v rámci školní výuky začala hrát podobná hra – někdy se míč přihrával nohama, jindy rukama.

První skutečná pravidla domluvily jednotlivé školní ústavy až v roce 1848. Hovoří se o tzv. Cambridgeských pravidlech. V nich ještě bylo možno chytat míč i rukama.

Z Anglie se „dnešní fotbal“ začal šířit i na evropskou pevninu, kde se jedním z nejstarších mužstev stal švýcarský Laussane Football and Cricket Club, jehož vznik se datuje rokem 1860. Nás může těšit, že nejslavnější česká mužstva byla založena rovněž před koncem 19. století – Slavia (1892) a Sparta (1893).

Velká Británie rovněž založila první fotbalovou asociaci světa. Stalo se tak 26. 10. 1863. Právě tato asociace postupem času upravovala pravidla až takřka do dnešní podoby. Podle průzkumu, který si nechala provést mezinárodní fotbalová federace FIFA, holduje pravidelně fotbalu nejméně 240 000 000 hráčů ve více než 200 zemích světa.

https://www.youtube.com/watch?v=jHheAQcfOLo

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz