Domů     .Video
I ty, Brute?
Pavel Šmejkal 15.3.2012

https://www.youtube.com/watch?v=jQaLtEjRvog&feature=related

Gaius Julius Caesar se narodil pravděpodobně roku 100 př. n. l. Když mu bylo 17 let stal se Jupiterovým veleknězem. O tento titul však o několik měsíců později přišel a v následujícíh letech se účastnil válek v Asii.

Postupně se díky svým řečnickým dovednostem stává známějším mezi stále širší skupinou obyvatel. V roce 78 př. n. l. se vrací do Říma, kde je zvolen vojenským tribunem.

V roce 63 př. n. l. je zvolen nejvyšším veleknězem a v následujících měsících působí jako vojevůdce c Hispánii, kde poráží kmeny Iberů a Lusitanů.

V roce 45 př. n. l. je zvolen doživotním diktátorem, ale 15. 3. 44 př. n. v den svátku březnových Id je zavražděn v římském Senátu 23 bodnými ranami. Mezi vrahy je i jeho blízký přítel Brutus. Díky Shakespearově hře vešla do všeobecného povědomí věta: „I ty, Brute?“.

Kromě mnoha vojenských úspěchů a rozšíření a upevnění moci Říma patří Caesarovi zásluhy v zjednodušení přístupu k získání římského občanství, zakládal nové kolonie, sestavil některé reformní zákony, nechal stavět silnice a také zavedl nový (tzv. juliánský) kalendář s 365 dny, který využíváme prakticky dodnes.

https://www.youtube.com/watch?v=rFAblvgTGzw

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz