Domů     Medicína
Proč mají inteligentní lidé větší náklonnost k alkoholu?
21.stoleti 25.10.2010

Až si příště dopřejete skleničku navíc, můžete si lichotit, že tomu tak bylo  kvůli vaší vyšší inteligenci. Výzkumy britských a amerických psychologů nedávno ukázaly,  že větší náklonnost k pití mají lidé inteligentnější. Na vině by mohly být zvyky našich dávných předků.

Jak vlastně došlo k propojení lidí a zdaleka nejoblíbenější relaxační drogy, alkoholu? Alkohol, tedy přesněji ethanol, vzniká v přírodě samovolně díky kvašení cukrů. Ty se vyskytují především v plodech bylin a stromů, kde má jejich cukernatost důležitý úkol: přilákat plodožravá zvířata a napomoci tak dalšímu šíření rostliny. Čas od času se však stane, že cukr v přezrálých opadaných plodech lehce zkvasí a zvíře se po jeho požití dostane do mírného rauše. Je možné, že se tento způsob získávání alkoholu nějak otiskl i do našich dnešních preferencí? Podle všeho ano, tvrdí američtí a britští psychologové.

Ti totiž již před více než třiceti lety  změřili IQ skupiny dětí pod 16 let a následně je rozdělili do pěti skupin od těch nejhloupějších po nejbrilantnější. Jednotlivé respondenty poté sledovali v průběhu dalších tří dekád jejich života a  zaznamenávali, jaká náklonnost k alkoholu se u nich postupně vyvinula. Poměrně jednoznačně jim vyšlo, že nejčastěji si alkohol dopřávali dospělí, kteří jako děti vykazovali v IQ testech nejvyšší bodová skóre. Tento výsledek je vlastně koncem příběhu, který se nejspíše začal odvíjet již u našich méně hominizovaných předků na afrických savanách. K získání zkvašených plodů je totiž nutná podstatně větší dávka „fištrónu“. Geny pro vyšší inteligenci pak proto procházeli dalšími generacemi pospolu. Jejich konečnou stanicí je pak například tělo univerzitního profesora, který si po večerech rád dopřeje nejednu skleničku.

reklama
Související články
Velmi často se mluví o tom, jak jsou zdravý jídelníček a dostatek pohybu důležité pro naše fyzické zdraví. Nyní se ukazuje, že zdravý životní styl je významný i pro duševní zdraví člověka. Studie provedená vědci z University of Cambridge a dalších významných světových univerzit naznačuje, že se podstatným způsobem podílí na snížení rizika rozvoje deprese. […]
Významná hrozba pro lidské zdraví… i tak by se dala označit antibiotická rezistence, ke které podle nejnovější studie velkou měrou přispívá také nestále se zhoršující kvalita ovzduší. Své závěry mezinárodní tým vědců z Velké Británie a Číny postavil na údajích z více než stovky zemí nashromážděných za dvě desetiletí. „Naše analýza představuje silný důkaz, že […]
Česká republika se drží na předních příčkách žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě. Ačkoliv je nádor ve střevě chirurgicky odstranitelný, zákeřnost této diagnózy spočívá v tom, že malé množství rakovinných buněk původní tumor opustí a založí novou rakovinu v životně důležitých orgánech. Tomu se nyní snaží zabránit španělští vědci. Kolorektální karcinom je […]
V letošním roce se Američané byli donuceni „vrátit“ zpět do minulosti. Po více než 20 letech se totiž na Floridě podařilo zachytit stopy jednoho z nejstarších nepřátel člověka, malárie… Každým rokem se na území USA objeví 2000 případů malárie. Drtivou většinu z nich lze však vystopovat k jedincům, kteří přicestovali ze subsaharské Afriky nebo jižní […]
Ani vitaminy, ani antioxidanty. Americký výzkum přišel s poznatkem, že větším zdravotním benefitem ovoce a zeleniny mohou být toxiny, které rostlinám slouží na ochranu proti hmyzu. Jsou v množství, které nám neublíží, přesto cosi zajímavého dělají s našimi buňkami. Někdy před 15 lety připravili vědci ve Švýcarském federálním technologickém institutu jednoduchý experiment, u nějž se […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz