Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.11.2009

Odnést pytel cementu na vzdálenost třeba jednoho kilometru a drbat se přitom za uchem? Že je to nesmysl? Kdepak, brzy se taková možnost může stát realitou. Na to, jak takovou věc uskutečnit, i na mnoho jiného se podíváme v naší pravidelné rubrice.

Pro pohodlné cestování
 
Adaptér na cesty

Se zcela novým adaptérem Belkin nahradíte hromadu napájecích kabelů jedním jediným. A co víc – Belkin Travel Power Adaptor dokáže napájet laptop střídavým proudem ze zásuvky ve zdi nebo stejnosměrným proudem z baterie auta. Navíc disponuje vystavěnou USB nabíječkou pro iPod či Blackberry
+ obsahuje 12 koncovek kompatibilních s většinou notebooků
– garantovaná kompatibilita s PC notebooky s úhlopříčkou pouze pod 17″
Cena: 2499 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Žádná těžká břemena

Power Loader

Íránský vzpěrač Husajn Reza Zadeh zvedl nad hlavu činku o váze 263 kilogramů. Však to je také trénovaný sportovec, vždyť je to mimo jiné i držitel zlaté olympijské medaile. Normální člověk má problémy se zvednutím i mnohem lehčího nákladu. S tím však může být konec. Power Loader od dceřiné společnosti Panasonicu ActiveLink umožňuje komukoliv, aby si s těžkými předměty pohrával jak s lehoulinkým pírkem.
+ tahat těžké věci bude hračka
– s výrobou se počítá až v roce 2015
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Vánoční projektor

Jak si rozsvítit dům

Vánoce jsou za dveřmi a brzy se řada domácností rozsvítí mnoha světýlky, která tuto událost připomínají. Proč ovšem používat častokrát ne příliš bezpečná světýlka z tržnic. Netradiční projektor stylově rozsvítí každý dům, aniž by bylo nutné žárovičky složitě upevňovat. Přístroj se nastaví 10 metrů od zdí a poté může promítat sněhové vločky, balonky i mnohé další symboly.
+ mnoho symbolů na výběr
– přece jen – není to trochu kýčovité?
Cena: předpokládaná do 2000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %
Cena: 1400 Kč

Jak v pohodě otevřít víno

Elektřina je prostě zázrak

Víno má protirakovinné účinky, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty a zpomalují stárnutí buněk. Proč si tedy občas nějakou tu láhev kvalitního vína neotevřít. Jenže čím? Samozřejmě že vývrtkou, ale ne vždy je vývrtka, která je po ruce použitelná. I tenhle problém se dá vyřešit pořízením vývrtky elektrické. K otevření láhve vína pak stačí pouhý stisk tlačítka.
+ ušetří námahu
– v ČR zatím není k dostání
Cena: 500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Vše v jednom

iPod nano

Společnost Apple představila nový iPod nano, nyní obohacený i o videokameru, mikrofon a reproduktor. Milovníci domácího videa teď mohou svá videa kdekoli natáčet, dívat se na ně na svém iPodu nano a snadněji je nahrávat z počítače na YouTube. iPod nano také nabízí vestavěné FM rádio s živými pauzami. Živá pauza umožňuje uživatelům iPod nano zastavit a pak znovu zahájit poslech svého oblíbeného pořadu na FM rádiu. iPod nano je nyní také lepším společníkem díky vestavěnému krokoměru, který umí vést záznam o vašich krocích a spálených kaloriích, a tak vám pomáhá splnit vaše krátkodobé a dlouhodobé fitness cíle.
+ mnoho funkcí
– aby se v tom čert vyznal
Cena: od 3990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Multimediální tablet

Toshiba JournE touch

Společnost Toshiba Europe představila zařízení Toshiba JournE touch, přenosný bezdrátový domácí multimediální tablet se 7″ (17,78 cm) dotykovou obrazovkou, který slouží jako komunikační a zábavně-vzdělávací centrum pro všechny členy domácnosti. Snadno ovladatelné zařízení JournE touch umožňuje uživatelům jediným dotykem prstu procházet Internetem a stahovat digitální obsah – kdekoli v domě a kdykoli, protože zařízení se spustí okamžitě.
+ šikovné zařízení
– ne všude v Evropě je po uvedení na trh k dostání
Cena: zatím neuvedena
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Telefon, který zkrotí i nejstarší čtenářka

Emporie na seniorské vlně

Novinkou na trhu je mobilní telefon Emporia TALKpremium, ušitý na míru starším lidem. Neobsahuje žádné složité funkce, které by neuměli ovládat, a nabízí jen to nejpodstatnější – volání a SMS. K jednotlivým funkcím je navíc možno přistupovat pomocí postranních tlačítek. Mohutná tlačítka a velký, dobře podsvícený displej pak usnadní rozeznávání písmen a číslic. Přístroj má také hlasitější vyzvánění i reproduktor než běžné mobily a nevadí ani lidem s naslouchátkem.
+ ideální telefon pro uživatele se slabším zrakem
– málo funkcí
Cena: od listopadu v nabídce O2 již za 1 Kč. Standardní cena bude činit 2995 Kč.
Hodnocení 21.STOLETÍ: 70 %

Plyšový pes se skvělým čichem

Jak odhalit čip

Že psi, pesani, psíci a pejskové mají dobrý čich, ví každý. Ale zajímavé je, že citlivým čichem může být vybaven i plyšák. Tento plyšový hafan neočuchává kosti nebo něco horšího, ale RFID čipy.  Tyto čipy jsou další generace identifikátorů navržených k identifikaci zboží, navazující na systém čárových kódů. Iniciátorem vývoje je stejně jako u čárových kódů firma Wal-Mart. Plyšový pes takový čip spolehlivě vyčmuchá.
+ zajímavá hračka
– není už těch čipů trochu moc?
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %

Jak se Japonci starají o své mazlíky

Krabička poslední záchrany

A ještě jednou zvířátka, tentokrát ta živá. Leckdo má doma nějakého toho pejska nebo kočičku. A ne že bychom to někomu přáli, ale život přináší různá překvapení, někdy i nepříjemná. Třeba v podobě živelní katastrofy, jakými jsou třeba povodně, o kterých by řada Čechů mohla z vlastní zkušenosti dlouze vyprávět. Co v takové nenadálé chvíli se psem? Obléknout jej do vesty, která ho ochrání. A nejen to, nepromokavá vesta je vybavena kapsami, kam se dá schovat leccos užitečného.
+ na rozdíl od přepravky má zvíře možnost pohybu
– pro větší zvířata nepoužitelná
Cena: 9500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Předchozí článek
Další článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz