Domů     Technika
Přejete si zmrazit?
21.stoleti 18.9.2009

Dokážete si představit, že se necháte, třeba kvůli vážné chorobě, zmrazit, abyste mohli ožít za 50 či 100 let? Jaký asi uvidíte svět, když nebude žádná nevyléčitelná nemoc? Na podobné oživení dnes čeká přes 200 „zmrzlíků“. Bohatých zájemců houfně přibývá.Dokážete si představit, že se necháte, třeba kvůli vážné chorobě, zmrazit, abyste mohli ožít za 50 či 100 let? Jaký asi uvidíte svět, když nebude žádná nevyléčitelná nemoc? Na podobné oživení dnes čeká přes 200 „zmrzlíků“. Bohatých zájemců houfně přibývá.

Jejich možným osudem se zabývá nejnovější vědecké odvětví – kryobiologie. Zajímá ji především působení teplot na živé tkáně (kryosuspenze). Kryokonzervace představuje technologický postup při uchování biologického materiálu v teplotách pod -80 °C.

Jde o novodobý protějšek mumifikace
Časopis American Journal of Geriatric Psychiatry to označuje za „novodobý protějšek mumifikace, kterou prováděli starověcí Egypťané“.
Prvním kryonizovaným člověkem se stal v roce 1967 americký profesor psychologie James Bedford. Než v 84 letech zemřel na rakovinu plic, zaujala ho kniha fyzika a matematika Roberta C. W. Ettingera The Prospect of Immorality (Šance na nesmrtelnost).
Dnes se stále více vědců domnívá, že smrt je vlastně jen relativní a nastává ve chvíli, kdy lékaři jsou se svými znalostmi v koncích. R. C. W. Ettinger se stal v Michiganu šéfem Cryonics Institute, kde se „poskytuje nový život“. Nyní má ještě větší klientelu institut Alcor v  Arizoně.

Chtějí přechytračit přírodu
Sotvaže lékaři adepta na zmrazení prohlásí za mrtvého, odborníci z organismu odstraní krev. Místo ní dodají speciální kapalinu na základě glycerinu. Přiměřeně ji ochladí, aby zamezili poškození tkání. Nechybí ani speciální přístroje, které dva dny zajišťují při teplotě (či spíše mrazu) -80 °C oběh oné kapaliny po celém těle. Po této vitrifikaci následuje hluboké zmrazování. Nebožtík se zbarví do červena a zesklovatí, protože už od teploty -139 °C se tvoří amorfní forma ledu (tzv. sklo). V takové podobě, ve stadiu klinické smrti, se ocitá v podivném hrobě – nerezové nádobě (kryostatu) s kapalným dusíkem.

Živému jen ušmiknou hlavu
Není však zapotřebí pracně ošetřovat celé tělo, ale postačí jen hlava. To je možné jen u živých, nevyléčitelně nemocných. Musí mít bezproblémovou činnost mozku. Odborníci je tvrdě uspí, protože následuje postupné zmrazování. Přitom přijde ke slovu přístroj, který vhání do srdce krev. Silná dávka barbiturátů organismus vyřadí z činnosti. Kryochirurgové v oblasti šestého obratle provedou dekapitaci – oddělí od těla hlavu. Ta po určitý čas zůstává v silikonovém oleji, aby se zchladila až na -780°C. Poté putuje do nádoby, kde se v tekutém dusíku zas „otepluje“ na -196 °C. Tehdy už nemůže docházet k žádným fyzikálním ani chemickým změnám.
Po desítkách let se jen oživí mozková činnost. A co bude s chybějícími částmi těla? Ty se prý jednoduše naklonují!
Četní vědci před tím varují – nejen proto, že vyvstává mnoho právních, etických i náboženských problémů. Nás však z toho hlava (nikoli čekající v dusíku!) bolet nemusí. „Vzkříšení“ člověka, bohužel (či naštěstí?), se už nedožijeme!

Není zmrazení na škodu?
Jak se 21. STOLETÍ dozvědělo od reprodukčního biologa, prof. ing. Jaroslava Petra, DrSc., po světě chodí mladí lidé kolem pětadvaceti let, kteří přišli na svět pomocí zmrazených embryí. Zatím nemají zdravotní problémy. Při pokusech myši, které se narodily ze zamrazených embryí, byly v mládí i v tzv. produktivním věku v naprostém pořádku. Se stářím však na ně doléhalo mnohem více neduhů než na myši narozené z embryí ušetřených mrazivé životní etapy. Jak to při biologickém stárnutí dopadne s lidmi, se neví.
Zmrazení by se však dalo mj. použít až k desetinásobnému prodloužení časové rezervy klinické smrti (dnes 3–5 minut), než nastane definitivní smrt biologická.

Kolik to stojí?
Dnes se zmrazuje zejména v USA, méně ve Velké Británii, Rusku (KrioRus), nově v Austrálii. Kryonický institut v Detroitu účtuje 28 000 USD za tělo. Naopak v Institutu Alcor chtějí za pouhé zmrazení 75 000 USD. Ovšem je to jediné pracoviště, kde spolu s vámi mohou zmrazit i hlavu vašeho miláčka – tedy čtyřnohého!) Za 50 let se platí cca 1,3 milionu Kč.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz