Domů     Objevy
Máme věřit v hrozbu bermudského trojúhelníku?
21.stoleti 18.9.2009

„Za posledních 100 let se v této oblasti ztratilo přes tisíc lodí a letadel. O život přišlo obrovské množství lidí. Pomůže nejmodernější technika odhalit ďábelské síly, které zde působí?“ sugestivně se ptá nový dokument BBC, který má právě značný ohlas diváků na celém světě.„Za posledních 100 let se v této oblasti ztratilo přes tisíc lodí a letadel. O život přišlo obrovské množství lidí. Pomůže nejmodernější technika odhalit ďábelské síly, které zde působí?“ sugestivně se ptá nový dokument BBC, který má právě značný ohlas diváků na celém světě.

Co na tom, že z bermudského (Ďábelského) trojúhelníku – oblasti nad hlubinami západního Atlantiku (ohraničené Bermudami, Floridou a Portorikem) – žádné nové ověřitelné zvěsti nepřicházejí!

Na co zírali Kolumbus i astronauti?
Předlouho lidé věřili, že tento kout světa mají v moci záhadné mocnosti, všelijaké obludy (zejména gigantické krakatice) či nadpozemské bytosti. Kryštof Kolumbus prý tady na objevné plavbě udiveně zíral na podivné jevy: Do lodního deníku si zapsal, že kompasy se chovaly divně a pod hladinou se objevila záhadná záře a světla. Obdobný zážitek popsala o 500 let poté – v listopadu 1969 – posádka kosmické lodi Apollo 12. Hlásila: „Vidíme záblesky živého ohně a jsou to dokonce poslední viditelná světla na naší planetě!“ (Podle odborníků šlo asi o svítící plankton.)

Časoprostor, piráti, ufoni a spol. …
Tím jen přiostřila diskusi mezi vědci a milovníky záhad. Hitem se rovněž staly tzv. časoprostorové díry. Na ně věří i pilot Bruce Gernon, jenž letěl s otcem z Baham na Floridu. Soukromé letadlo obklopil podivný mrak ve tvaru doutníku; v něm ve směru hodinových ručiček rotovaly malé bílé obláčky. Na konci oblaku vlétli do podivného zeleného oparu. Poté spatřili Zemi a po pár minutách přistáli. Jaký byl ale jejich šok, když se podívali na hodinky: Cesta trvala o půl hodiny méně než obvykle a spálili o 45 litrů paliva méně než jindy.
Jindy se katastrofy vysvětlují řáděním pirátů. Jako sající klíště přetrvává domněnka o pozemských zločincích s antigravitačními přístroji, které narušují navigační systémy. U Baham prý číhají v moři „modré díry“. Vytvořili je údajně potomci bájné Atlantidy, kteří se přizpůsobili životu pod vodou. Jejich lasery se stávají osudné lodím i letadlům. Na dně ovládají odpalovací rampy – ohnivé ohony startujících raket pak lidé vidí jako světelné jevy. Jiní „badatelé“ zvláštní světla přisuzují mimozemšťanům. Ti s pomocí UFO odnášejí plavidla, letadla a „loví“ lidi, aby je zkoumali jako „vzorky lidské civilizace“. Nemusí to být ani ve vesmíru, „ufoni“ už žijí v oceánu. Jindy letadlo vletí do otvoru v obloze, odkud není návratu.
Podle statistik oblastí ročně propluje 150 000 lodí, deset tisíc z nich vyšle signál o pomoc a několik se navždy ztratí. Proto se těmto místům chmurně přezdívá „hřbitov Atlantiku“ či „předpeklí zatracenců“. Trumfem záhadologů je sdělení, že před náhlou katastrofou letouny ani lodě nevysílaly signál SOS.

Může za to příroda
Vědci se zdejší záhady snaží osvětlit již od minulého století. Bermudský trojúhelník patří mezi místa, kde se střelka magnetického kompasu náhle otočí k pravému zeměpisnému severu. Běžně na Zemi se však střelka natočí k magnetickému severu. Právě odchylka mezi severem zeměpisným a magnetickým znamená pro mořeplavce přímé nebezpečí hlavně v navigaci. I vědci přiznávají geofyzikální anomálie, deformované magnetické pole atd. Občas se objeví výpadky elektřiny, které vyřadí přístroje.
Golfský proud je nevypočitatelný – silný a turbulentní. Zalíbilo se tady ničivým větrným smrštím, které řádí v noci. Předvádějí se podzemní vulkány, obrovské vodní víry, dochází k pohybům mohutných zemských desek. Loď se může stát obětí náhlých velkých vln či silné bouře (i zimní). Letadlo zasáhne blesk či rozlomí tzv. turbulence za jasného počasí (Clar-Air Turbulence – CAT). Na něj (stejně jako na plavidla) může ničivě působit náhlé uvolnění velkého množství plynu (metanu), jehož bohatá ložiska ukrývá dno.

PRO
Charles Berlitz,
americký archeolog, potápěč a spisovatel
Může zde působit i UFO

Stovky zmizení v bermudském trojúhelníku spojuje jediná slabounká nitka – skutečnost, že lodě a letadla úplně zmizely nebo že byly lodě objeveny bez posádek a cestujících. Zatímco ojedinělé záhady podobného charakteru lze vysvětlit neobvyklými okolnostmi, nepřízní počasí nebo lidskou chybou, mnohé z případů bermudského trojúhelníku se odehrály za jasného počasí, blízko přístavu, pobřeží nebo přistávací základny. Zdají se být nevysvětlitelné podle našich současných vědeckých poznatků. Může být vysvětlení i mimozemské – odstraňování lodí, letadel a lidí působením UFO. Někteří teoretikové tvrdí, že zdroj návštěv je možná blíže k Zemi, snad dokonce v jejích oceánech.
Je zde záhadný posun prostoru a času, který přenáší bezbranné oběti do jiných rozměrů…Zdá se tu být skryto jakési okno, které vede do neznámé dimenze a pro nás pozemšťany odtud již není cesty zpět!

PROTI:
Doc. RNDr. Zdeněk Kukal, DrSc.,
oceánolog, geolog a oceánograf, publicista
Jsou to pohádky pro dospělé…

Při podrobnějším rozboru „nevysvětlitelných zmizení“ zjistíme, že existují svědkové ztroskotání, že se nalezl vrak, na hladině zůstaly trosky a naftové skvrny, že se loď později našla, že kormidelník plachetnice zmizel před policií atd. Z geografického hlediska se však moře tzv. bermudského trojúhelníku něčím zvláštním chlubit mohou. Především je to mohutný Golfský proud, který je velmi nestabilní, tvoří víry i protiproudy. Nezkušeným kapitánům způsobil mnohokrát potíže. Záhadou není, že tzv. bermudský trojúhelník leží v pásu, kde je v zákrytu severní geografický pól a severní magnetický pól, je tam tedy nulová magnetická deklinace. Záhadný není pás magnetické anomálie na mořském dně, takové protínají všechny oceány. Bermudský trojúhelník je pohádkou pro dospělé, ukázkou toho, jak neseriózní literatura dokáže se čtenáři manipulovat.

Jak to vidí 21. STOLETÍ?
Vědci netvrdí, že všechno znají, rozlišují však pojmy „nevysvětlitelné“ a „nevysvětlené“.
Obávaný „trojúhelník smrti“ však ani neexistuje – geometricky. Mořská oblast o rozloze přes milion km2 se spíš podobá elipse či obrovské kruhové výseči s vrcholem poblíž Bermud. Zahnutá spodní část se rozpíná od oblasti jižní Floridy přes Portoriko, zahýbá na jih a na východ přes Sargasové moře a poté se stáčí zpět ke korálovým Bermudám.
Bermudský (oficiálně Devilův – tedy Ďábelský) trojúhelník si získal pojmenování po tajuplném zmizení pěti bombardérů TMB 3 Avenger vojenského námořnictva USA krátce po startu ke cvičnému letu 5. 12. 1945 ze základny Fort Lauderdale na Floridě. Poté se ztratil i hydroplán PMB Mariner (se třináctičlennou posádkou!), který je měl vypátrat. Ponejvíce se spekuluje, že vše zavinily špatně ukazující kompasy. Mezinárodní pojišťovna Lloyd v Londýně, která vede evidenci ztracených lodí, má přesnou statistiku. Z ní zjistíme, že se zde v porovnání s všeobecnou frekvencí vůbec neztratí nadprůměrné množství plavidel. S letadly je to podobné! O děsivých hlášeních a volání o pomoc v denících na kontrolních věžích letišť nic není. Stanovisko 21. STOLETÍ je tedy jasné: Žádní mimozemšťané, žádné nadpřirozené síly, ale zcela prozaické fyzikální anomálie a přírodní síly.

21. STOLETÍ aktualizuje:
Letos v létě jsme se od příslušníků U. S. Coast Guard (Pobřežní stráže USA), kteří na nadpřirozené jevy také nevěří, dozvěděli další důvod: „Lidé se často vydávají do vod mezi Floridou a Bahamami v příliš malých plavidlech, bez dostatečných znalostí a dovedností a s nevhodnými mapami.“


Více se dozvíte:
H. V. Truman, A. P. Trujillo: Oceánografie, Computer Press, 2005
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR, 2008

ČTENÁŘSKÁ ANKETA INTERNETOVÉHO VYDÁNÍ 21. STOLETÍ
Údajné nevysvětlitelné mizení lodí i letadel a jiné podivné jevy v bermudském trojúhelníku lze podle vás vysvětlit:
1. Překrucováním skutečnosti milovníky záhad, kteří ve všem vidí působení tajemných sil (včetně mimozemšťanů). 30%
2. Působením pozemských anomálií. 25%
3. Vědeckými poznatky – mj. rizikovým podnebím a silným působením Golfského proudu jako ohromné oceánské řeky. 18%
4. Značným dopravním provozem, přičemž počet zdejších katastrof je srovnatelný s jinými podobnými oblastmi světa. 16%
5. Nemám dostatek informací. 11%

Další článek
Související články
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz